Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat ieri cu reprezentanții asociațiilor de fermieri și producători de semințe și ulei de floarea-soarelui despre securitatea alimentară. Această discuție a luat loc în contextul imposibilității Ucrainei de a exporta ulei de floarea soarelui.
”Am dorit să avem aceste consultări pentru a primi asigurări direct de la sursă că există stocuri suficiente de ulei pentru populație, inclusiv în cazul în care ar exista o cerere suplimentară a pieței.
România are un potențial agricol foarte important, iar noile măsuri guvernamentale pe care le avem în vedere vor susține acest domeniu extrem de important pentru economie”, a afirmat premierul.
”România poate juca un rol important la nivelul Uniunii Europene pentru a compensa pierderea de importuri din Ucraina, în condițiile în care țara noastră este unul dintre principalii exportatori de cereale”, a subliniat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
”Țara noastră poate să contribuie astfel la siguranța alimentară a Uniunii Europene și a țărilor terțe, care sunt puternic afectate de consecințele agresiunii din Ucraina”, a adăugat acesta.
Discuțiile s-au concentrat în jurul obiectivului de a crește suprafețele cultivate cu floarea soarelui, producția de semințe și, în mod special, nivelul de procesare a semințelor și producția de ulei de floarea soarelui, pentru piața internă și pentru export, arată documentul.
Ucraina este principalul producător de semințe de floarea soarelui din lume, reprezentând circa 28% din producția mondială de floarea soarelui, în timp ce România este pe primul loc la producția de floarea soarelui la nivelul Europei cu o recoltă anuala de 3 milioane de tone.