Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc. Această frază celebră a lui André Malraux pune întrebări în mintea creștinilor. André Malraux a fost un scriitor, ziarist și om politic francez. În tinerețe a dus o viață foarte aventuroasă, angajându-se și în agitațiile politice de diferite nuanțe.
Ce reprezintă religia?
Religia este credința în supranatural, sacru sau divin, și codul moral, practicile de ordin ritual, dogmele, valorile și instituțiile asociate cu această credință. În cursul dezvoltării sale religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi sau persoane. Cuvântul “religie” în latină înseamnă „re-legare”, respectiv restabilirea relației dintre Dumnezeu și Om.
Religia este, la nivel de discurs, expresia simbolică a unei încrederi în existența unei realități absolute (Sacrul, Supremul, Dumnezeul) de care omul ar depinde. Această încredere este credința religioasă. Ea permite omului să se orienteze în labirintul marilor întrebări ale vieții și dă omului un sens existenței sale care depășește viața sa biologică.
Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc
În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, Cornel Dărvășan comentează acest citat:
”Cred că autorul a avut dreptate parțial. Secolul 21 nu se caracterizează ca fiind un secol religios. Malraux poate să vadă că avem aici oameni chiar lângă noi care nu pun atât de mult accent pe religie. Care chiar se ucid cu adevărat. Dar pe de altă parte cred că în inima fiecărui om există dorința aceasta după spiritualitate. O dorință după cunoaștere. Poate că totuși nu este încă împlinită această remarcă sau profeție.”