joi, februarie 22, 2024
Acasă Editoriale Familie Se pot vaccina gravidele împotriva Covid?

Se pot vaccina gravidele împotriva Covid?

Vaccinul anti-covid a produs diferite reacții la nivel mondial a oamenilor, iar cea mai mare anxietate se află în rândul viitoarelor mămici sau chiar actualelor mămici. Informațiile și părerile sunt întotdeauna împărțite în tabere în care fiecare dorește să câștige. Dar cum rămâne cu sfatul medicilor?

La începutul lunii septembrie, s-a realizat un studiu prin care se dovedește că mortalitatea la gravide nevaccinate este mai mare decât mortalitatea unor femei cu caracteristici similare, dar care nu sunt însărcinate.

Femeile care au participat la sondaj, în topul motivelor pentru care au ales să nu se vaccineze este lipsa încrederii în vaccin, indiferent de compania care îl furnizează. 4% dintre femeile participante la studiu consideră că virusul SARS-CoV-2 nu există, iar 6% afirmă că au fost sfătuite de medicul curant sau de către medicul de familie să amâne vaccinarea.

În emisiunea ”Mens Sana” cu Consuela Bălașa, invitatul Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie oferă sfaturi pentru familiile care plănuiesc să aibă un nou membru al familiei:

”Eu recomand la toată lumea care se pregătește pentru bebe să se vaccineze, atât partea feminină, cât și partea masculină din cuplu, mai ca să ne protejăm unii pe alții și să avem un grad mic de transmitere.

Chiar dacă vaccinul nu împiedică boala 100%, dar pacienții și pacientele vaccinate vor face forme mult mai ușoare.

Trebuie să ne gândim că sarcina este o stare de sănătate, dar este o stare de imunitate scăzută.

Pacienta gravidă este un om sănătos, dar este o pacientă cu imunitate scăzută că așa funcționează sarcina, ceea ce înseamnă că este predispusă la tot ce însemnă boli infecțioase inclusiv COVID, gripă și alte boli.

Într-adevăr, agenția europeană nu recomandă vaccinarea foarte clară pe timpul sarcinii cum este în SUA sau În Israel unde au început vaccinarea masivă a gravidelor și chiar și a lăuzelor.

Dar, neavând o recomandare din partea Agenției Europene a Medicamentului nu pot să spun: ”Gata! Ne vaccinăm toți!”

Anticorpii care sunt produși de mămică trec prin bariera feto-placentară la copil, deci în primele zile de la naștere copilul are anticorpi și este cât de cât protejat, ba chiar mai mult trec și prin lapte, deci e posibil să avem un pic de protecție și pe perioada alăptării copilului.”

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...