luni, iulie 15, 2024
Acasă Editoriale Familie Se pot vaccina gravidele împotriva Covid?

Se pot vaccina gravidele împotriva Covid?

Vaccinul anti-covid a produs diferite reacții la nivel mondial a oamenilor, iar cea mai mare anxietate se află în rândul viitoarelor mămici sau chiar actualelor mămici. Informațiile și părerile sunt întotdeauna împărțite în tabere în care fiecare dorește să câștige. Dar cum rămâne cu sfatul medicilor?

La începutul lunii septembrie, s-a realizat un studiu prin care se dovedește că mortalitatea la gravide nevaccinate este mai mare decât mortalitatea unor femei cu caracteristici similare, dar care nu sunt însărcinate.

Femeile care au participat la sondaj, în topul motivelor pentru care au ales să nu se vaccineze este lipsa încrederii în vaccin, indiferent de compania care îl furnizează. 4% dintre femeile participante la studiu consideră că virusul SARS-CoV-2 nu există, iar 6% afirmă că au fost sfătuite de medicul curant sau de către medicul de familie să amâne vaccinarea.

În emisiunea ”Mens Sana” cu Consuela Bălașa, invitatul Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie oferă sfaturi pentru familiile care plănuiesc să aibă un nou membru al familiei:

”Eu recomand la toată lumea care se pregătește pentru bebe să se vaccineze, atât partea feminină, cât și partea masculină din cuplu, mai ca să ne protejăm unii pe alții și să avem un grad mic de transmitere.

Chiar dacă vaccinul nu împiedică boala 100%, dar pacienții și pacientele vaccinate vor face forme mult mai ușoare.

Trebuie să ne gândim că sarcina este o stare de sănătate, dar este o stare de imunitate scăzută.

Pacienta gravidă este un om sănătos, dar este o pacientă cu imunitate scăzută că așa funcționează sarcina, ceea ce înseamnă că este predispusă la tot ce însemnă boli infecțioase inclusiv COVID, gripă și alte boli.

Într-adevăr, agenția europeană nu recomandă vaccinarea foarte clară pe timpul sarcinii cum este în SUA sau În Israel unde au început vaccinarea masivă a gravidelor și chiar și a lăuzelor.

Dar, neavând o recomandare din partea Agenției Europene a Medicamentului nu pot să spun: ”Gata! Ne vaccinăm toți!”

Anticorpii care sunt produși de mămică trec prin bariera feto-placentară la copil, deci în primele zile de la naștere copilul are anticorpi și este cât de cât protejat, ba chiar mai mult trec și prin lapte, deci e posibil să avem un pic de protecție și pe perioada alăptării copilului.”

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...