joi, iulie 18, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Se liberalizează piața gazelor naturale. Ce se întâmplă cu facturile?

Se liberalizează piața gazelor naturale. Ce se întâmplă cu facturile?

Piaţa gazelor naturale se poate liberaliza abia de la 1 iulie, așa că nu vă grăbiţi să semnaţi noi contracte cu furnizorii de gaze.

Acesta este sfatul autorităţilor pentru toţi românii care, în ultimele luni, au fost asaltați de campanii masive de recrutare ale furnizorilor de energie, prin care aceştia promit păstrarea preţului actual pentru următorul an.

În acest moment, în piață, prețurile sunt cu peste 40% mai mici decât cele oferite în contracte.

De la 1 iulie, tarifele pentru gaze naturale vor fi liberalizate, cu alte cuvinte statul nu le va mai fixa la un anumit nivel sau prin anumite formule.

Potrivit Știrilor ProTV, Autoritatea de Reglementare din domeniu va publica noile condiţii pentru trecerea la piaţa liberă săptămâna viitoare.

Sunt peste 3,5 milioane de locuințe cu abonament la gaze naturale, iar de la Ordonanța 114 din 2018 prețurile au fost fixate la un anumit nivel pe piața reglementată.

În ultimele două luni, furnizorii de gaze au pornit o adevărată campanie prin care încearcă să convingă populația să treacă de acum la piața liberă, oferind preț neschimbat timp de un an.

ANRE, Autoritatea de Reglementare în Domeniul energiei, ar putea publica luni un ordin cu noile condiții în care se poate face această trecere.

În plus, ministrul economiei a declarat recent că pe baza acestui mecanism prețurile vor scădea.

„Vom avea un mecanism, în așa fel încât pe piața liberă prețul la gaze naturale să fie mai mic față de tariful pe care fiecare cetățean îl plătea înainte de această liberalizare”, a spus Virgil Popescu, ministrul Economiei

Așa că sfatul autorităților este să mai așteptați și să nu treceți încă la piața liberă.

Mai așteptați până la 1 iulie. Pe piața liberă, megawatt-ul de gaz a ajuns la 40 de lei din cauza crizei, deși, pentru producători, prețul e fixat la maximum 68 de lei la vânzare.

În cazul în care faceți acest pas spre piața liberă, descărcați-vă pe telefon aplicația ANRE.

Introduceți datele din factura dumneavoastră în comparatorul de prețuri și va apărea o listă a celor mai bune oferte.

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...