sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Emisiuni Știrea cea bună Se deschide Muzeul Bibliei la Timișoara

Se deschide Muzeul Bibliei la Timișoara

Se deschide Muzeul Bibliei la Timișoara. Biblia este cartea cea mai bine vândută din istorie. Vânzările totale depășesc cinci miliarde de copii ale lucrării. Biblia este și cea mai furată carte din lume, cel mai probabil fiindcă este atât de disponibilă în camerele hotelurilor și în locurile de închinare de pe Glob.

William Tyndale a tradus prima ediție tipărită a Noului Testament în engleză. Mai târziu, a fost ars pe rug pentru asta.

Într-un fel sau altul, Biblia influențează viața tuturor celor care ajung să intre în contact cu ea. De aceea, astăzi există în lume și muzee ale Bibliei în care sunt adunate cele mai unice și interesante exemplare. Un astfel de muzeu va fi in curând și în România, la Timișoara.

Până acum, Timișoara a găzduit deja trei expoziții temporare sub titulatura Muzeul Bibliei, care s-au bucurat de un foarte mare succes, atrăgând mii de vizitatori. Începând din această toamnă va intra în istorie și ca primul oraș din România care are un muzeu al Bibliei.

Expoziția cuprinde peste 1.000 de exemplare din diferite limbi şi perioade istorice. Publicul poate vedea exemplare unicat, printre care se numără copia Bibliei duse pe Lună de astronautul Edgar Mitchell, la bordul navei spaţiale Apollo 14 (de dimensiunea 2,5 centimetri x 3,5 centimetri), o micro-biblie (breloc) în limba engleză, în două volume, a lui Billy Graham, care a fost nominalizat de 64 de ori în topul celor mai admirate personalităţi ale lumii secolului al XX-lea.

O altă atracție a expoziției este o pagină din cea de-a doua Biblie tipărită, în 1475, ediţii începând cu secolul al XVII-lea. Pot fi vizionate și biblii miniaturale, exemplare inedite în zeci de limbi şi dialecte. Dar şi cea mai mică biblie din lume, care poate fi citită doar la microscop.

Povestea completă a celui care a făcut posibil acest lucru, duminică seara la ”Știrea cea bună”, cu Cornel Dărvășan.

Articol scris de Cornel Dărvășan

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...