vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Editoriale Educație Scopul suprem al adevăratei educații

Scopul suprem al adevăratei educații

Scopul suprem al adevăratei educații. Pentru foarte mulți părinți și profesori, scopul unei educații solide este ca școlarii să învețe niște materii, să ia note bune la teste și evaluări și să intre la liceele și universitățile preferate. Oare acesta este un scop adevărat, suficient? Oare despre asta este educația și viața – doar să iei niște note  bune, să treci Examenele de Capacitate și de Bac?

Ce este educația?

Educația înseamnă mai mult decât a rezolva niște exerciții și probleme din culegeri; înseamnă mai mult decât a te încadra într-o anumită curriculă; înseamnă mai mult decât de a memora niște lecții predate cuvânt cu cuvânt de către profesori. Probabil, nu doar că înseamnă mai mult, ci reprezintă altceva.

Adevărata educație este de a ajuta copiii să dezvolte în ei o gândire frumoasă. Este un antrenament extrem de important mai ales în acest secol, când oamenii nu mai știu pe ce cale să apuce. Este nevoie ca școlarii să își antreneze mintea să gândească, nu doar să reproducă ceea ce spun sau fac alții.

Lumea de astăzi are nevoie de copii, de tineri și de adulți care să fie stăpâni pe ei, care nu pot fi înduplecați să renunțe la principiile lor; oameni care au convingeri clare și curate; oameni care au curaj să se exprime chiar și în fața majorității. Lumea de astăzi are nevoie de copii, tineri și adulți cu caractere puternice, formate în anii de școală.

Mai mult…

Educația înseamnă mai mult decât pregătirea intelectuală. Ci are în vedere întreaga ființă: corpul fizic, mintea dar și partea spirituală (sufletească). Nu se pot separa, chiar dacă astăzi, în școli se pune accent mai mult pe una sau pe alta. O educație corectă se face ținând cont de toate cele trei amintite mai sus.

Se vorbește despre rezultate… dacă școlarii iau anumite note la examene, înseamnă că școala și profesorii și-au făcut bine treaba, și la fel și elevul. Dar oare doar așa se rezumă rezultatele?

Un rezultat cu adevărat îmbucurător, pe lângă cele avute la examene, elevul este pregătit să își aducă contribuția în această lume, prin darurile și talentele lăsate de Dumnezeu și pe care le-a dezvoltat în anii de școală. Sunt astăzi foarte mulți copii cu rezultate excelente la examene, însă doar atât. Ei  nu contribuie cu nimic societății în care trăiesc. Din punct de vedere creștin, educația adevărată îl pregătește pe elev pentru slujirea semenilor săi, prin viața lui.

Articol scris de Ciprian Piciorang

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...