joi, septembrie 21, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Schimbarea climatică va duce la schimbarea modului de viață urban

Schimbarea climatică va duce la schimbarea modului de viață urban

„E nevoie de modificarea felului în care noi gândim nu doar agricultura, ci toată economia și chiar modul nostru de viață, cum ne deplasăm, ce mâncăm și până la urmă, cum știm să economisim resursele de apă, de energie. Asta e important”, a punctat climatologul Roxana Bojariu.

 

”E o explicație valabilă pentru tot”, spune Roxana Bojariu.

”Inclusiv pentru infrastructura de canalizare, de exemplu. Orașele se inundă acum imediat, pentru că există o dimensionare a lor după standarde din 1970.

De aceea, trebuie să ne întrebăm cum ne dezvoltăm orașele acum? Greșeala frecventă este că izolăm foarte mult suprafața solului de atmosferă – cu clădiri, cu drumuri, cu asfalt mult – și avem spațiu verde și luciu de apă puțin acolo unde ar putea să se infiltreze apa.

Astfel, cea mai mare parte a apei se scurge pe suprafața orașului și ai inundații urbane din ce în ce mai grave.

Iar canalizarea este încă un punct unde trebuie umblat la standard”, atrage atenția climatologul Roxana Bojariu.

Din ce în ce mai des vom asista la ploi torențiale, care vor veni în cantități mari, dar pe suprafețe mici și se vor manifesta pe o perioadă foarte scurtă.

Sunt semne clare ale schimbării climei.

O atmosferă mai caldă conține o cantitate sporită de vapori de apă, care se evaporă de la suprafața mărilor, a lacurilor și din sol.

Și, evident, atunci când sunt întrunite condițiile, precipită mult mai mult decât se întâmpla acum mai multe decenii.

E normal să avem ploi de vară cu precipitații abundente, dar nu atât de abundente.

Intensitatea ploilor va fi extraordinar de mare, așa cum s-a întâmplat recent la Craiova, unde o furtună violentă a făcut ravagii.

 

„Cantitatea de precipitații într-o perioadă scurtă de timp a fost mult mai mare decât ar fi fost, să zicem, normal pentru o furtună de vară acum 50 de ani”, a arătat Roxana Bojariu.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om? Un medicament este definit, de obicei, drept substanță sau preparat care poate trata sau preveni bolile....

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps. Medicii din sistemul public de sănătate din jumătate de Europă sunt pe picior de război. În Portugalia...

Cine are diabet este scutit de impozite

Cine are diabet este scutit de impozite. Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite. În funcţie de gradul bolii şi cât...

Despre tulburarea bipolară

Despre tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară este o afecțiune gravă, de natură psihică, denumită astfel deoarece persoana suferindă alternează două stări de dispoziție extreme, adică...