Home Emisiuni De vorbă cu doctorul Sărăcia nu este doar o problemă socială, ci și medicală

Sărăcia nu este doar o problemă socială, ci și medicală

0
Sărăcia nu este doar o problemă socială, ci și medicală

Sărăcia nu este doar o problemă socială, ci și medicală. Conform multor studii realizate în acest sens, situația financiară joacă un rol important în modul în care ne simțim zi de zi. Și în plus, acesta este un factor care ne influențează sănătatea. Cu alte cuvinte, dacă nu ne scoatem capul din nisip, ne-am putea confrunta cu unele probleme grave de sănătate.

Sărăcia – o problemă medicală

Sărăcia este atât o problemă socială, cât și una medicală. Oamenii săraci au un risc crescut de afecțiuni psihice sau boli cronice, un grad de mortalitate mai ridicat și o speranță de viață mai mică. Sărăcia în copilărie vine la pachet de obicei cu întârzieri în dezvoltare, boli cronice, stres și diferențe în nutriție.

Sărăcia și creierul

Sărăcia influențează major dezvoltarea creierului. Cercetătorii au descoperit că un hipocamp și un sistem limbic slab dezvoltate au un efect important asupra capacității de a învăța și de a funcționa. Pot genera serioase probleme de comportament. Sărăcia schimbă modul în care se dezvoltă creierul: micșorând părțile esențiale pentru dezvoltare memoriei, capacitatea de planificare sau de luare a deciziilor.

Omul bogat gândește diferit față de cel sărac?

În emisiunea ”De vorbă cu doctorul” cu realizatoarea Consuela Bălașa, invitatul Daniel Bota, teolog și coach, răspunde la această întrebare: ”Este probabil ca părinții care nu pot să ofere un statut financiar înalt copiilor lor, să se sustragă de la această neputință și spun că banii nu aduc fericirea. Că oamenii care sunt bogați sunt nefericiți. Noi suntem fericiți așa cum suntem. Ne iubim.  Sunt tot felul de concepte greșite legate de bani. Însă în esență, sunt foarte multe studii care scot în evidență un contrariu în ce privește conceptele noastre generale a marii majorități de oameni care trăiesc în țara noastră și care trăiesc în lumea largă. Adevărul este acesta, pe care îl pot lua inclusiv din Scriptură. Dumnezeu nu repugnă bogăția.” Aici poți viziona întreaga emisiune: