Home Editoriale Actualitate Salariul nu va mai fi confidențial

Salariul nu va mai fi confidențial

0
Salariul nu va mai fi confidențial
Salariul nu va mai fi confidențial

Salariul nu va mai fi confidențial conform unei noi directive a Parlamentului European. Astfel PE își propune eliminarea nedreptății prin care oamenii ar fi remunerați mai mult sau mai puțin în funcție de relațiile cu cei de la birou. Salariul va fi mărit doar pe merit și ceilalți vor aspira să fie mai productivi să egaleze.

De ce este salariul confidențial în România?

“Dacă vorbim de angajații unei companii, este foarte bună o comunicare clară și transparentă în ceea ce privește salarizarea. La noi este confidențial pentru că munca nu este plătită în funcție de rezultate”, a spus Leonard Rizoiu, expert în resurse umane pentru hotnews.ro.

În țările cu maturitate economică, afirmă Rizoiu, este obligatoriu să pui în anunțul de recrutare prețul pe oră sau salariul lunar sau anual.

  • La noi nu scrie nicăieri: Uite, te-am angajat cu 9 dolari pe oră. Dacă îndeplinești niște indicatori de performanță, poți avea încă 50 cenți pe oră.

„Salariile sunt confidențiale. Pe aceeași poziție de contabil, în care doi fac același lucru, unul poate avea 3.500 lei, iar altul 4.300 lei. De aici vine confidențialitatea: să nu cumva să se supere cel cu 3.500 lei că celălalt a fost angajat cu 4.300 lei”, a precizat expertul în resurse umane.

Ce spune Parlamentul European?

„Privitor la aspectele legate de remunerare, sarcina probei se transferă de la lucrător la angajator. Dacă un lucrător consideră că nu a fost aplicat principiul egalității de remunerare și sesizează instanța, legislația națională ar trebui să oblige angajatorul să demonstreze că nu a existat nicio discriminare”, conform PE. Samira Rafaela (Renew Europe, Olanda), din Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen, a declarat: „Am considerat prioritar să garantez cele mai incluzive și mai eficiente măsuri de transparență salarială pentru lucrători. Am obținut nu doar introducerea unor măsuri obligatorii pentru a elimina diferențele de remunerare între femei și bărbați. Ci și ca toți cetățenii Uniunii să beneficieze de noi drepturi. Totodată și de recunoașterea situației în care se află și de protecție împotriva discriminării salariale. Persoanele non-binare au același drept la informare ca bărbații și femeile. Sunt mândră că, prin această directivă, am definit pentru prima dată discriminarea multiplă în legislația europeană. Și am inclus-o drept circumstanțe agravante atunci când se stabilesc sancțiunile.” Kira Marie Peter-Hansen (Verzi/ALE, Danemarca), din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, a afirmat: „Această legislație arată în mod clar că nu acceptăm niciun fel de discriminare salarială între femei și bărbați în Uniunea Europeană. De-a lungul timpului, munca femeilor a fost subevaluată și prost plătită. Prin această directivă facem un pas important pentru a asigura o remunerare egală pentru o muncă de valoare egală. Sunt foarte mândră că Parlamentul a reușit să extindă domeniul de aplicare. Totodată să întărească rolul partenerilor sociali și să asigure drepturi individuale și colective solide.”