Salariul minim crește în România. De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut garantat în plată va crește de la 3.000 la 3.300 lei, potrivit Hotărârii publicate în Monitorul Oficial. De această majorare vor beneficia 1,86 milioane salariați.
Câți români sunt pe salariul minim?
Datele Ministerului Muncii arată că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 mil. de salariați. Ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi.
De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei, conform sursei citate, vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați.
Ministerul Muncii nu spune. Dar este vorba și despre mulți antreprenori angajați în propria firmă pentru a-și menține statutul de microîntreprindere. Aceasta este una dintre condiții.
Statul nu a calculat un impact. Adică suma pe care ar urma să o încaseze ca urmare a majorării salariului minim. Aceasta fiind percepută de mediul de afaceri, în general, ca o taxă.
Creșterea nu este peste tot
Joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că se amână adoptarea ordonanței privind salariile din construcții, agricultură și industria alimentară. Motivul este că din calculele prezentate de Ministerul Finanțelor, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea.
Acum, în octombrie, salariul minim în construcții rămâne la 4.000 de lei brut (3.150 lei în mână). Cel din agricultură și industria alimentară va fi tot 3.000 de lei brut (2.362 lei net). Urmează ca Guvernul să anunțe cu cât vor crește din noiembrie.
3 din 4 români se gândesc dacă munca lor are un impact asupra societății
Conform studiului realizat de undelucram.ro și Sodexo Benefit and Rewards Services, salariul este important dar nu doar la locul de muncă.
– 28% dintre angajați și-ar schimba actualul job pentru un loc de muncă care oferă un salariu atractiv și beneficii extrasalariale competitive.
Pachetul salarial, stabilitatea, echipa cu care lucrează, echilibrul între timpul personal și carieră. Aceștia sunt factorii care determină angajații să rămână la actualul loc de muncă.
– 77% dintre angajați se gândesc și la impactul pe care munca lor îl are în societate.
Pentru sondajul realizat în luna mai au participat 2.186 de respondenți care sunt angajați în domenii precum IT, retail, financiar-bancar, Business Process Outsourcing & servicii, telecomunicații, producție bunuri de consum, servicii de sănătate, producție industrială, HoReCa, producție-transport hidrocarburi/energie, servicii științifice/tehnice, construcții/imobiliare, media & cultură.
Salariu sau impact în societate?
Pentru o bună parte dintre respondenți (43%), implicarea în societate înseamnă să simtă că munca lor are un impact pozitiv în comunitatea din care fac parte. În jur de 23% dintre angajați simt că se implică în societate atunci când donează bani sau alte produse către persoane sau asociații. În timp ce 13% simt că aduc o contribuție atunci când fac voluntariat.
Dacă ar fi să aleagă strict între pachetul salarial și impactul muncii lor în societate, 18% dintre angajați ar alege un loc de muncă în funcție de impactul avut. 48% dintre angajați nu ar accepta un salariu mai mic pentru un loc de muncă cu impact social mai mare.
[…] Citeste mai mult […]