Marius Budăi a precizat, după ședința de guvern, că majorarea va fi, în medie, de 150 de lei per angajat, sau chiar mai puțin.
Nu sunt incluși angajații din sistemul medical, care au ajuns deja la nivelul salarial prevăzut pentru 2022, și acei salariați din ministere care au atins acest nivel.
„Impactul bugetar este undeva la 2,1 miliarde, dar intră în cheltuielile bugetare deja aprobate”, a precizat el.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a publicat în 17 august, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată.
Potrivit documentului, aplicarea acestor prevederi se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.
România are în jur de 1,2 milioane de persoane angajate la stat.
Numărul bugetarilor a crescut în ultimii ani în domenii-cheie precum cel al justiției, turismului sau muncii.
O altă creștere a avut loc și în sistemul sanitar, inclusiv în Ministerul Sănătății.
Iată cum ar crește salariile:
personalul auxiliar din sănătate – maximum 250 de lei lunar
un polițist – maximum 150 lei lunar
un șofer – maximum 130 de lei lunar
un profesor – maximum 80 de lei lunar
Medicii nu vor mai primi bani în plus la salariu, pentru că deja au primit salariile în acord cu legea salarizării bugetare.