joi, februarie 22, 2024
Acasă Emisiuni Comorile înțelepciunii Sacrificiile de pe altarul fotbalului

Sacrificiile de pe altarul fotbalului

Sacrificiile de pe altarul fotbalului. Campionatul Mondial din Qatar a atras dezaprobarea multor țări din cauza sacrificiilor necesare pentru ca toată infrastructura necesară să fie gata la timp. Se estimează că peste 6500 de suflete au decedat în perioada construcțiilor.

De ce sunt necesare jertfele umane azi pentru ca un eveniment sportiv să se poată desfășura? Apostolul Pavel vorbește foarte mult despre sport ca o inspirație pentru viața de credință. Credincioșii știu de ce aleargă, de ce și cu cine se luptă. De asemenea, ei știu cu ce este necesar a se echipa pentru a fi câștigători în cele mai aprige lupte.

Imaginea sportului în antichitate

În antichitate, imaginea sportului a fost însă mânjită de păcat asemeni oricărui alt dar pe care Dumnezeu l-a oferit umanității. Din acest motiv manifestările sportive au fost adesea “înnobilate” cu elementul de închinare la diferiți zei, închinarea cerând sacrificii umane pe față. Această schimbare de paradigmă a stârnit gustul pentru sânge al omului creat după chipul lui Dumnezeu. Pentru cele mai gingașe dintre domnișoare, spectacolul sângeros a  devenit un adevărat deliciu.

Astăzi nu se mai cer sacrificii umane pe față – moralitatea clamată de umanitate nu permite aceste atrocități. Acest lucru nu înseamnă însă că nu mai au loc.

Rămâne valabilă întrebarea retorică: De ce este nevoie de aceste sacrificii umane?

Încă de pe vremea când Diego Maradona trăia, unii dintre fanii săi au decis să înființeze Biserica lui Maradona. Atât de serios se desfășoară activitatea de închinare încât închinătorii își botează copiii în numele zeului fotbalului, de altfel religia cu cel mai mare număr de adepți. Iată că actualitatea susține legătura strânsă dintre sport și închinare.

Cum ar trebui să se raporteze creștini la manifestările sportive? Cum să ia doar ceea ce este bun din sport? Să nu idolatrizeze marii sportivi? Să-L păstreze pe Dumnezeu în centrul închinării lor?

Ne aduc argumente biblice invitații emisiunii Comorile Înțelepciunii:

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...