duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Să vorbim despre oreion

Să vorbim despre oreion

Să vorbim despre oreion. Parotidita epidemică mai este cunoscută și ca oreion sau infecție urliană. Ea este o boală contagioasă, cauzată de un virus care se transmite de la o persoană la alta, prin salivă, secreții nazale și contactul personal apropiat. Apare mai des la copii, dar și adulții se pot imbolnavi dacă nu au făcut boala în copilărie. Experții doc.ro ne ajută să tratăm și să ne dăm seama când copilul nostru suferă de ea.

Ce simptome are oreionul / parotidita epidemică

Simptomele oreionului apar, de obicei, în decurs de două săptămâni de la expunerea la virus. Simptomele sunt asemănătoare gripei, mai exact pacientul se confruntă cu:
•    oboseală
•    dureri musculare
•    dureri de cap
•    pierderea poftei de mâncare
•    febră
•   durere în timpul mestecării sau la înghițire.

Cauzele oreionului

Cauza care determină instalarea parotiditei epidemice este virusul urlian, care se transmite cu ușurință de la o persoană la alta, prin contactul direct cu saliva sau cu picăturile respiratorii ale unei persoane infectate cu oreion.

Tratament în cazul oreionului

Pentru că oreionul este cauzat de un virus, antibioticele nu sunt eficiente în acest caz. Din fericire, majoritatea copiilor și adulților se recuperează după un caz de oreion (fără complicații) în decurs de aproape două săptămâni. Așa cum am menționat mai sus, oreionul este provocat de un virus. În acest caz, se pot trata simptomele, pentru ca pacientul să se simtă mai confortabil în perioada în care este bolnav. Aceste măsuri includ:
•    odihnă la pat, atunci când pacientul se simte slăbit sau obosit.
•    administrarea unor calmante, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pentru a scădea febra.
•    calmarea glandelor umflate, prin aplicarea unor comprese cu gheață.
•    consumarea unei cantități suficiente de lichide, pentru a evita deshidratarea din cauza febrei.
•    pacientul poate să consume supă, iaurt și alte alimente care nu sunt greu de mestecat (să nu uităm că mestecatul poate fi o activitate dureroasă atunci când glandele salivare sunt umflate)
•    evitarea alimentelor și băuturilor acide, care pot să provoace și mai multă durere la nivelul glandelor salivare.

De obicei, oreionul trece în câteva săptămâni. La zece zile după boală, ar trebui să te simți mai bine. Majoritatea persoanelor care fac oreion nu pot contracta boala a doua oară.

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...