8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Emisiuni BookMedia Să învățăm despre bunele maniere!

Să învățăm despre bunele maniere!

Există un set de reguli privitoare la buna purtare în societate, care a fost discutat în emisiunea Bookmedia, prezentată de Natașa A. Culea, la A7TV! Spre exemplu, florile se numără printre cadourile cele mai potrivite care atrag, într-un mod plăcut, atenția gazdei, dar și mulțumirile.

 

Ruxandra Lăcătuș, consultant în etică și protocol, explică cum trebuie să se comporte oamenii în diferite situații cotidiene.

Bunele maniere sunt o necesitate, în toate domeniile de activitate, și nu pot lipsi la nicio vârstă. Încă din copilărie este indicat să existe așa numitul ”cod” al bunelor maniere care poate fi folositor toată viața și care denotă caracterul unui om.

Anumite greșeli trebuie evitate pentru a nu crea probleme, una dintre ele fiind dezinformarea.

 

Întotdeauna este bine ca oamenii să fie informați în legătură cu obiceiurile din anumite țări, precum China, Japonia sau Turcia

 

În timpul unei ședințe de business, chinezii și japonezii iau o pauză de 10–15 minute pentru a se gândi la ideile discutate, dar în România această pauză este văzută drept un motiv de panică pentru oamenii de afaceri care cred că nu au fost suficient de pregătiți.

În plus, într-o conversație, este recomandat ca partenerii să interacționeze cât mai mult și să se țină cont de părerile fiecăruia, altfel unul dintre ei se va simți exclus.

În cazul unui eveniment, în relația gazdă-oaspete, anumite gesturi sunt de bun gust și pot însemna o primă impresie realizată cu succes, fiind foarte importantă atenția la detalii.

 

Florile se numără printre cadourile cele mai potrivite care atrag într-un mod plăcut atenția gazdei, dar și mulțumirile.

Într-o vizită la cineva acasă, obiceiul chinezilor este de a se descălța la intrare și de a purta papuci, indiferent de tipul de vizită și de tipul de relație.

În schimb, în America, oamenii nu se descalță și au o atitudine indiferentă față de acest aspect, ei consideră că nu este important și iau în derâdere acest obicei.

Atunci când sunt în oraș, la un restaurant, femeile nu trebuie să își pună geanta pe masă pentru că este lipsă de respect la adresa propriei persoane, dar și a celorlalți.

O soluție bună este ca geanta să fie poziționată pe scaun, în spate sau în lateral în așa fel încât femeile să aibă o postură corectă și elegantă.

 

Gabriela Cioclov, trainer în activități non-formale pentru copii, spune că atunci când un bărbat se întâlnește cu o femeie, acesta trebuie să o salute primul, iar o persoană care intră într-o încăpere obligatoriu salută prima pe cei care sunt deja acolo.

Un profesor va saluta primul elevii atunci când intră în sala de curs, însă sunt anumite excepții în cazul comunităților tradiționale în care o adolescentă în vârstă de 18 ani este așteptată să salute prima un domn în vârstă de 80 de ani.

În privința unei strângeri de mână corecte, atunci când două persoane se cunosc pentru prima dată, se spune despre cel care salută primul că are o încredere de sine ridicată, un aspect esențial care nu este niciodată trecut cu vederea , mai ales la începutul unei ședințe de afaceri.

Însă, nu se cuvine ca spațiul unei persoane să fie invadat, strângerea de mână fiind singurul contact fizic permis, iar interlocutorii trebuie să păstreze distanța minimă.

Pe de altă parte, este bine ca oamenii, în anumite situații delicate, să știe cum să comunice despre ceea ce le displace sau despre ceea ce li se pare incorect, dar fără a jigni sau ofensa în vreun fel pe cineva.

În cazul cadourilor, destinatarul este cel care contează cu adevărat, nu persoana care oferă.

O greșeală involuntară pe care mulți o fac este de a se gândi la nevoile și plăcerile propriei persoane, în loc a se gândi la preferințele sărbătoritului.

De luat în considerare sunt pasiunile sau necesitățile persoanei respective în alegerea unui cadou.

Cei care sunt invitați la restaurant, la o masă, nu au voie să ajungă primii înaintea gazdei. Un răgaz de 15 minute este suficient pentru a permite gazdelor să se pună la punct cu ultimele pregătiri.

Cu toate acestea, prima regulă de bază este ca oamenii să onoreze din timp invitația pentru a nu încurca planul organizatorului. Nota de mulțumire poate fi reprezentată printr-un cadou, dar nu foarte voluminos.

Cadoul respectiv trebuie desfăcut de față cu invitații pentru a transmite sentimentul de apreciere sau recunoștință, dar în primul rând, de respect.

Chiar dacă cadoul nu este pe placul gazdei sau nu este cel dorit, aceasta va avea bunul simț să zâmbească și să mulțumească pentru a nu jigni.

În aranjarea unui prânz sau a unei cine, trebuie ținut cont de alegerea feței de masă pentru o notă de eleganță, atât în cazul întâlnirilor formale, cât și în celor informale.

Apoi, alegerea unui aranjament central al mesei semnifică cea de a doua etapă, poate fi un buchet de flori sau un sfeșnic.

Tacâmurile vor fi folosite dinspre exterior către interior, iar de obicei, paharele trebuie ținute de ”picior”, șervețelele din hârtie vor fi așezate în partea stângă a farfuriei.

Comportamentul în societate al unui om este cel mai de preț bun pe care îl poate avea, așa că este necesar să se țină cont de el mereu.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.ULTIMELE ARTICOLE

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii. Acesta ar fi un lucru extraordinar pentru multe persoane care suferă de frici incontrolabile. Tehnologia ar putea...

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]