8.5 C
București
marți, 28 septembrie 2021
Acasă Editoriale Actualitate S-a dat startul alegerilor locale! 19 milioane de români sunt chemați la...

S-a dat startul alegerilor locale! 19 milioane de români sunt chemați la vot

Duminică 27 septembrie, la ora 7 dimineaţa, s-a dat startul alegerilor locale din România!

Până la ora 21:00, când se închid urnele, cele peste 19 milioane de români cu drept de vot îşi pot alege primarii, consilierii locali şi judeţeni.

În cazul în care nu ştiţi la ce secţie de votare sunteţi arondat pentru alegerile locale, AEP a stabilit lista finală, care poate fi accesată aici.

https://www.registrulelectoral.ro/

Este primul scrutin de la începutul pandemiei Covid-19, iar regulile speciale de igienă pentru cei care vor să voteze vor fi extrem de stricte.

Cu toate acestea, părinții vor avea voie să vină cu copiii, iar cei aflați în izolare sau în carantină vor putea și ei vota, de acasă, cu urna mobilă.

În secțiile de votare pentru alegerile locale au fost distribuite măști, mănuşi și dezinfectant.

Încă de la intrarea în secţia de votare trebuie să vă asiguraţi că purtaţi corect masca, să vă acopere nasul şi gura. Cei care nu au măşti vor primi de la membrii comisiilor.

La intrarea în secţia de vot va fi amenajat un colţ de dezinfectare.

Trebuie să vă curăţaţi mâinile înainte de a atinge orice, stampila sau pixul. Primul pas este identificarea. De această dată, singuri veţi pune cartea de identitate în tableta cu sistemul de indentificare.

Apoi, pentru câteva secunde puteţi să daţi masca jos, dar trebuie să păstraţi distanţa de 1, 5 metri ca să fiţi identificat.

Luaţi buletinul şi mergeţi la un membru al comisiei de vot. Aici puneţi pe masă cartea de identitate astfel încât membrul comisiei să vă poată citi datele fără să atingă documentul.

Singuri luaţi pixul, ştampila şi cele patru buletine de vot. Intraţi în cabină, vă exercitaţi dreptul, puneţi buletinele în urnă, ca în fiecare an. La acest capitol nu se schimbă nimic. Se schimbă atunci când reveniți la comisie.

Ştampila cu “votat” o veţi pune singuri pe spatele buletinului, conform noilor reguli speciale pentru alegerile locale.

De asemenea, la ieşirea din secţia de votare trebuie să vă dezinfectaţi mâinile.

Aşa spun regulile stabilite de Guvern pentru ca riscurile de infectare să fie cât mai mici.

Afară, dacă se vor forma cozi, alegătorii trebuie să păstreze distanţa minimă de un metru.

La alegerile locale din 10 iunie 2012, desfăşurate pentru prima dată după 1989 într-un singur tur de scrutin, prezenţa la urne a fost, la nivel naţional, de 56,39% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

În 2016, alegerile locale s-au desfăşurat la data de 5 iunie. Prezenţa la vot la nivel naţional a fost în scădere faţă de scrutinul local precedent. Astfel, au votat 8.874.432 de persoane, reprezentând 48,44% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Sourcepro tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

PNRR: Până în 2026 vom avea metrou în Cluj și încă o linie în București – investiție de peste 7 miliarde de euro

Planul Național de Redresare și reziliență vine cu o organizare extrem de îndrăzneață și își propune ca până în 2028 să fie dată în...

România primește 30 de miliarde de euro de la UE

Comisia Europeană a dat undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României – numit și Programul „Anghel Saligny” -, a declarat președintele...

Veste fabuloasă: Emma Răducanu vine în România!

Lista jucătoarelor care vor participa la turneul Transylvania Open (programat în perioada 25 – 31 octombrie la Cluj-Napoca) a fost anunțată. Iar vestea cea...

28 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIE

An de an, la 28 septembrie, este marcată ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.   Sărbătoarea a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a...