duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Rusia amenință distrugerea unui punct de frontieră dintre Republica Moldova și România

Rusia amenință distrugerea unui punct de frontieră dintre Republica Moldova și România

Rusia amenință distrugerea unui punct de frontieră dintre Republica Moldova și România. Această amenințare vine în urma loviturii cu rachete asupra podului Chongar de către Ucraineni. Chișinăul a convocat de urgență ambasadorul Moscovei, scrie hotnews.ro.

Ce spune guvernatorul din Herson?

„Guvernatorul” Vladimir Saldo, venit să inspecteze pagubele după ce ucrainenii au lovit cu rachete „Poarta către Crimeea”, podul care leagă Peninsula de regiunea Herson, a susținut că atacul nu are niciun efect asupra evoluției „operațiunii militare speciale” a Rusiei.

El a continuat, potrivit unui clip video postat online, prin a transmite un „salut incendiar” și a vorbit despre „coordonatele podurilor din regiunea Odesa, în Giurgiuleștiul moldovean, ce a fost parte din Ucraina, pe Dunăre, dar cedat de regimul Iușcenko”. El face referire la un mic schimb de teritoriu între R. Moldova și Ucraina din 1999.

„Coordonatele lui sunt cunoscute. Așa că va fi un răspuns foarte serios curând”, a amenințat el.

Răspunsul Chișinăului

Chișinăul condamnă cu fermitate declarațiile de joi ale unui reprezentant al Federatiei Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, în care a fost amenințată direct țara Republica Moldova.

„Astfel de declarații sunt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova”, a transmis MAEIE.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că îl „va convoca, în regim de urgență, pe șeful misiunii diplomatice a Rusiei la Chișinău, solicitându-i explicații corespunzătoare”.

Reacția României

  • „România condamnă ferm declarațiile așa-zisului “reprezentant” al Rusiei în Herson, regiunea ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova, care vizează și o parte a teritoriului României, aliat NATO, sunt inacceptabile.
  • Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, a transmis pe o rețea de socializare Ministerul Afacerilor Externe.

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...