marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Rusia amenință distrugerea unui punct de frontieră dintre Republica Moldova și România

Rusia amenință distrugerea unui punct de frontieră dintre Republica Moldova și România

Rusia amenință distrugerea unui punct de frontieră dintre Republica Moldova și România. Această amenințare vine în urma loviturii cu rachete asupra podului Chongar de către Ucraineni. Chișinăul a convocat de urgență ambasadorul Moscovei, scrie hotnews.ro.

Ce spune guvernatorul din Herson?

„Guvernatorul” Vladimir Saldo, venit să inspecteze pagubele după ce ucrainenii au lovit cu rachete „Poarta către Crimeea”, podul care leagă Peninsula de regiunea Herson, a susținut că atacul nu are niciun efect asupra evoluției „operațiunii militare speciale” a Rusiei.

El a continuat, potrivit unui clip video postat online, prin a transmite un „salut incendiar” și a vorbit despre „coordonatele podurilor din regiunea Odesa, în Giurgiuleștiul moldovean, ce a fost parte din Ucraina, pe Dunăre, dar cedat de regimul Iușcenko”. El face referire la un mic schimb de teritoriu între R. Moldova și Ucraina din 1999.

„Coordonatele lui sunt cunoscute. Așa că va fi un răspuns foarte serios curând”, a amenințat el.

Răspunsul Chișinăului

Chișinăul condamnă cu fermitate declarațiile de joi ale unui reprezentant al Federatiei Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, în care a fost amenințată direct țara Republica Moldova.

„Astfel de declarații sunt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova”, a transmis MAEIE.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că îl „va convoca, în regim de urgență, pe șeful misiunii diplomatice a Rusiei la Chișinău, solicitându-i explicații corespunzătoare”.

Reacția României

  • „România condamnă ferm declarațiile așa-zisului “reprezentant” al Rusiei în Herson, regiunea ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova, care vizează și o parte a teritoriului României, aliat NATO, sunt inacceptabile.
  • Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, a transmis pe o rețea de socializare Ministerul Afacerilor Externe.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...