luni, aprilie 15, 2024
Acasă Articole Economic Rubla rusească este în cădere liberă

Rubla rusească este în cădere liberă

Rubla rusească este în cădere liberă. Moneda rusească a doborât un nou record în materie de depreciere. O rublă valorează, aproape cât un cent american. Aceasta înseamnă că un dolar este echivalentul a 98 de ruble. Ce face Rusia pentru a-și reveni din punct de vedere economic?

”Banca centrală a Rusiei a majorat, așadar, rata dobânzii cheie cu 350 de puncte de bază, până la 12%. O măsură de urgenţă pentru a încerca să oprească slăbirea rublei faţă de dolar”, scrie Reuters.

În o declaraţie oficială, Banca Centrală a Federaţiei Ruse a arătat că valoarea exporturilor cunoaşte o „reducere semnificativă”. În contextul în care cererea pentru importuri este în creştere, pe fundalul creşterii cheltuielilor guvernamentale şi a datoriilor contractate.

Cu toate acestea, viceguvernatorul băncii emitente a Rusiei, Alexei Zabotkin, a declarat vineri reporterilor că instituţia sa nu vede niciun risc de instabilitate financiară.

„Banca Centrală continuă să adere la o politică fluctuantă a ratei de schimb, care permite economiei să se adapteze efectiv la condiţiile externe schimbătoare„, a declarat el.

După decizie, rubla şi-a redus din devalorizare, fiind în o ușoară creștere.. Ultima dată, banca a efectuat o majorare de urgenţă a ratei dobânzii la sfârşitul lunii februarie 2022, cu o creştere a ratei la 20%, imediat după trimiterea de trupe ruseşti în Ucraina. Următoarea decizie privind rata dobânzii este prevăzută pentru 15 septembrie. Rusia a înregistrat o inflaţie de două cifre în 2022. După o decelerare în primăvara anului 2023, inflaţia anuală depăşeşte acum din nou ţinta de 4% a băncii centrale şi se accelerează. În termeni anualizaţi pe o bază ajustată sezonier, creşterea preţurilor curente în ultimele trei luni a fost în medie de 7,6%, a precizat banca.

Pentru a face o comparaţide, în 2014, înainte ca Rusia să anexeze Crimeea, un dolar american valora 30 de ruble. Doar în ultimul an, rubla a pierdut mai mult de 30% din valoare, în raport cu dolarul şi moneda euro.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...