Rubla rusească este în cădere liberă. Moneda rusească a doborât un nou record în materie de depreciere. O rublă valorează, aproape cât un cent american. Aceasta înseamnă că un dolar este echivalentul a 98 de ruble. Ce face Rusia pentru a-și reveni din punct de vedere economic?
”Banca centrală a Rusiei a majorat, așadar, rata dobânzii cheie cu 350 de puncte de bază, până la 12%. O măsură de urgenţă pentru a încerca să oprească slăbirea rublei faţă de dolar”, scrie Reuters.
În o declaraţie oficială, Banca Centrală a Federaţiei Ruse a arătat că valoarea exporturilor cunoaşte o „reducere semnificativă”. În contextul în care cererea pentru importuri este în creştere, pe fundalul creşterii cheltuielilor guvernamentale şi a datoriilor contractate.
Cu toate acestea, viceguvernatorul băncii emitente a Rusiei, Alexei Zabotkin, a declarat vineri reporterilor că instituţia sa nu vede niciun risc de instabilitate financiară.
„Banca Centrală continuă să adere la o politică fluctuantă a ratei de schimb, care permite economiei să se adapteze efectiv la condiţiile externe schimbătoare„, a declarat el.
După decizie, rubla şi-a redus din devalorizare, fiind în o ușoară creștere.. Ultima dată, banca a efectuat o majorare de urgenţă a ratei dobânzii la sfârşitul lunii februarie 2022, cu o creştere a ratei la 20%, imediat după trimiterea de trupe ruseşti în Ucraina. Următoarea decizie privind rata dobânzii este prevăzută pentru 15 septembrie. Rusia a înregistrat o inflaţie de două cifre în 2022. După o decelerare în primăvara anului 2023, inflaţia anuală depăşeşte acum din nou ţinta de 4% a băncii centrale şi se accelerează. În termeni anualizaţi pe o bază ajustată sezonier, creşterea preţurilor curente în ultimele trei luni a fost în medie de 7,6%, a precizat banca.
Pentru a face o comparaţide, în 2014, înainte ca Rusia să anexeze Crimeea, un dolar american valora 30 de ruble. Doar în ultimul an, rubla a pierdut mai mult de 30% din valoare, în raport cu dolarul şi moneda euro.