miercuri, septembrie 18, 2024
Acasă Articole Economic Rubla rusească este în cădere liberă

Rubla rusească este în cădere liberă

Rubla rusească este în cădere liberă. Moneda rusească a doborât un nou record în materie de depreciere. O rublă valorează, aproape cât un cent american. Aceasta înseamnă că un dolar este echivalentul a 98 de ruble. Ce face Rusia pentru a-și reveni din punct de vedere economic?

”Banca centrală a Rusiei a majorat, așadar, rata dobânzii cheie cu 350 de puncte de bază, până la 12%. O măsură de urgenţă pentru a încerca să oprească slăbirea rublei faţă de dolar”, scrie Reuters.

În o declaraţie oficială, Banca Centrală a Federaţiei Ruse a arătat că valoarea exporturilor cunoaşte o „reducere semnificativă”. În contextul în care cererea pentru importuri este în creştere, pe fundalul creşterii cheltuielilor guvernamentale şi a datoriilor contractate.

Cu toate acestea, viceguvernatorul băncii emitente a Rusiei, Alexei Zabotkin, a declarat vineri reporterilor că instituţia sa nu vede niciun risc de instabilitate financiară.

„Banca Centrală continuă să adere la o politică fluctuantă a ratei de schimb, care permite economiei să se adapteze efectiv la condiţiile externe schimbătoare„, a declarat el.

După decizie, rubla şi-a redus din devalorizare, fiind în o ușoară creștere.. Ultima dată, banca a efectuat o majorare de urgenţă a ratei dobânzii la sfârşitul lunii februarie 2022, cu o creştere a ratei la 20%, imediat după trimiterea de trupe ruseşti în Ucraina. Următoarea decizie privind rata dobânzii este prevăzută pentru 15 septembrie. Rusia a înregistrat o inflaţie de două cifre în 2022. După o decelerare în primăvara anului 2023, inflaţia anuală depăşeşte acum din nou ţinta de 4% a băncii centrale şi se accelerează. În termeni anualizaţi pe o bază ajustată sezonier, creşterea preţurilor curente în ultimele trei luni a fost în medie de 7,6%, a precizat banca.

Pentru a face o comparaţide, în 2014, înainte ca Rusia să anexeze Crimeea, un dolar american valora 30 de ruble. Doar în ultimul an, rubla a pierdut mai mult de 30% din valoare, în raport cu dolarul şi moneda euro.

ULTIMELE ARTICOLE

Adoptarea unui stil de viață economic sănătos

Adoptarea unui stil de viață economic sănătos. În contextul actual, marcat de instabilitate economică și de creșterea costurilor vieții, adoptarea unui stil de viață...

De ce e bine să mâncăm castraveți?

De ce e bine să mâncăm castraveți? Castraveții sunt legume răcoritoare și hidratante. Sunt apreciate pentru versatilitatea lor în bucătărie și pentru numeroasele beneficii...

Astmul și prevenirea apariției sale

Astmul și prevenirea apariției sale. Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Este caracterizată prin inflamația și îngustarea acestora, care duce la dificultăți...

Ghid pentru părinți: Cum să sprijini un elev de succes

Ghid pentru părinți: Cum să sprijini un elev de succes. Educația este unul dintre cei mai importanți factori care determină succesul viitor al unui...