Rromii și Evanghelia. Istoria rromilor din România este complexă și își are rădăcinile într-un trecut îndelungat și tumultuos. Romii, cunoscuți și sub numele de țigani, sunt un grup etnic cu origine indiană care a migrat spre Europa în cursul Evului Mediu timpuriu. Cu toate acestea, momentul exact al sosirii lor în regiunea care astăzi constituie România nu poate fi precis datat.
Rromii și România
Primele mențiuni documentare ale prezenței romilor pe teritoriul actual al României datează din secolele XIV-XV. În această perioadă, ei au început să fie menționați în documente oficiale, în principal ca sclavi sau ca nomazi care trăiau în afara legii.
În timpul Evului Mediu, romii au fost marginalizați, iar prezența lor în regiune a fost însoțită de discriminare și persecuții. Au existat perioade în care romii au fost supuși diferitelor restricții, și li s-a interzis să se stabilească în anumite zone sau să exercite anumite meserii. Aceste discriminări au continuat și în perioada modernă și contemporană.
Cu toate acestea, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, când România și-a dobândit independența și s-a format ca stat național, romii au beneficiat de o mai mare libertate de mișcare și de o mai bună integrare socială. Cu toate acestea, exista încă o segregare socială și culturală marcantă a acestui grup etnic.
Perioada lui Nicolae Ceaușescu
În perioada comunistă, sub regimul lui Nicolae Ceaușescu (1965-1989), a fost promovată o politică de asimilare a romilor. Această abordare nu a dus la o integrare efectivă și a generat mai multă discriminare și sărăcie în rândurile comunității rome. După căderea regimului comunist, în anii ’90, s-au făcut eforturi pentru a îmbunătăți situația romilor, dar provocările persistă și astăzi.
Situația romilor din România a fost caracterizată de sărăcie, discriminare, segregare și dificultăți în accesul la educație, sănătate și oportunități de angajare. Deși au existat eforturi din partea atât a guvernului român, cât și a organizațiilor neguvernamentale și a instituțiilor internaționale pentru a îmbunătăți situația romilor și pentru a promova integrarea lor socială și economică, sunt însă dificultăți majore de gestionat în ceea ce privește incluziunea lor.
Ce se face în prezent pentru îmbunătățirea situației?
Există organizații creștine și biserici care se implică activ în ajutarea comunităților de romi prin diferite programe sociale, educaționale și de dezvoltare comunitară. Este important de precizat că rezultatele implicării creștinilor practicanți sunt superioare eforturilor statului de până acum. Deși sărăcia este una din caracteristicile importante în comunitățile de romi, fondurile europene, oricât de consistente au fost de-a lungul anilor, nu au avut impactul înregistrat de interesul autentic al creștinilor.
Sensibilitatea spirituală este mai puternică la rromi
De ce? Sensibilitatea spirituală a romilor îi face mai predispuși la schimbări de ordin moral. Acolo unde regulile statului dau greș (de exemplul căsătoria timpurie), legile lui Dumnezeu sunt respectate. Iancu Gabor, directorul fundației Romani Criss, susține că, în comunitatea dânsului, educația este din ce în ce mai importantă iar vârsta la care-și îndrumă băieții către căsătorie nu este mai mică de 18 ani.
Evident că vorbim despre o mică fracțiune a grupării rrome. Dar abordarea creștină a incluziunii lor îi ajută să adopte mai lesne chiar legile statului. Asimilarea romilor însă este necesar a fi realizată cu respect față de cutumele lor culturale și cu foarte multă răbdare. Interesul autentic manifestat față de comunitățile rome și timpul, iată rețeta de succes pentru integrarea lor.
Ce spune președintele Consiliului Director al TBRS
Așa susține și Rafael Năstase, președintele Consiliului Director al TBRS, care a fost și este martor la transformări majore în diferitele comunități de romi în care creștinii și-au făcut simțită prezența. De pildă, amintește dânsul o comunitate în care uciderile, dezordinea, haosul reprezentau normalitatea. Astăzi este spațiul în care se dezvoltă rromi de încredere, oameni prețuiți pentru abilitățile lor profesionale. Oameni care chiar „iau fața” multor români care-și permit comportamente necinstite. Romii care îmbrățișează o anumită doctrină biblică sunt foarte deschiși la transformări majore chiar și atunci când acestea intră în contradicție cu tradiția lor. Pentru că romii creștini autentici Îl iubesc și-L ascultă pe Dumnezeu fără reținere, fără negociere.
Despre Organizația Wycliffe România
S-a constatat să cea mai eficientă variantă de incluziune a comunității rrome este adevărata lor încreștinare. Astfel Organizația Wycliffe România dorește să ofere și poporului rom accesul la Cuvântul lui Dumnezeu în limba sa maternă. Așa a luat naștere proiectul TBRS care, în parteneriat cu Wycliffe România, a inițiat traducerea Bibliei în limba rromani standard. Actualmente Evanghelia după Ioan este deja gata iar încântarea comunității rome este foarte mare. Proiectul de traducere a Bibliei este unul anevoios și de lungă durată dar merită toate eforturile. Până la urmă, dacă Dumnezeu vorbește toate limbile, de ce n-ar vorbi și țigănește?
Despre dificultățile de integrare ale rromilor, despre cele mai mari nevoi ale lor și despre modalități sustenabile de integrare am vorbit cu invitații din ediția pe care o puteți urmări aici: