Românii nu își vor mai putea permite apartamente sau case. Măsurile fiscale dorite de Coaliția PSD-PNL vor avea un impact puternic atât asupra dezvoltatorilor, cât și persoanelor care au nevoia a-și cumpăra o locuință. Dar, în egală măsură, asupra sistemului bancar ca finanțator al unor proiecte imobiliare rezidențiale, susțin exeperții, conform hotnews.ro.
Informația pe scurt conform experților:
- Adăugarea de taxe suplimentare va face pur și simplu mașina să se oprească, fără nimic de impozitat pe termen mediu sau lung. Prin urmare, se pierde complet efectul dorit.
- Dezvoltatorii imobiliari nu vor face bani. Așa că nu vor plăti taxe. Cumpărătorii nu își vor mai putea permite o casă. Ei vor continua să locuiască în unități vechi, supraaglomerate, cu eficiență energetică foarte scăzută.
- Volumul afacerilor companiilor din construcții și dezvoltare/tranzacții imobiliare va scădea cu valori între 10-12%, ceea ce va duce la o scădere a veniturilor la bugetul public de aproximativ 7 miliarde lei anual
- Creșterea fiscalizării microîntreprinderilor (89% din companiile active în România) va determina o majorare a prețurilor finale și o susținere a presiunilor inflaționiste
- Pentru o scădere cu -5% a cifrei de afaceri înregistrate de companiile din construcții și tranzacții imobiliare (cauzată de scăderea numărului și valorii tranzacțiilor imobiliare), veniturile încasate la bugetul public se vor reduce cu 2,77 mld. Lei
Potrivit experților, măsurile vizate de Coaliția PSD-PNL sunt pe 3 paliere:
1. Cel al „inputurilor” din această piață prin creșterea costurilor de construcție odată cu eliminarea bruscă a unor facilități din industria construcțiilor.
2. Cel al „cererii” prin introducerea unui impozit de 1 % asupra valorii imobiliare. Aceasta depășește 500.000 EUR și va descuraja potențialii cumpărători de a mai investi în imobile. Întrucât alte forme de investiție sau tezaurizare nu sunt supuse unui astfel de impozit. Spre exemplu, un depozit bancar ce depășește această sumă nu este supus unei astfel de impozitări suplimentare.
3. Cel al „ofertei” prin 2 măsuri care vor afecta în mod direct prețurile din această piață.