joi, februarie 29, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Românii încă sunt europeni

Românii încă sunt europeni

Românii încă sunt europeni conform unui sondaj realizat de INSCOP. Conform acestuia trei sferturi dintre români se opun ideii ieșirii României din Uniunea Europeană, iar 4 din 5 români sunt împotriva ieșirii din NATO.

Ce au răspuns românii la ideea ieșirii din UE?

76,8% dintre români se opun ideii ieșirii României din UE, în timp ce 19,7% susțin contrariul. 3,5% nu știu sau nu răspund.

Ce au răspuns românii la ideea ieșirii din NATO?

80% dintre respondenți cred că România nu ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 16,1% împărtășesc părerea contrarie, iar 3,9% nu știu sau nu răspund.

Ce spune președintele INSCOP? 

„Dezbaterile alarmiste cu privire la prăbușirea încrederii românilor în UE trebuie nuanțate. Pentru că ele nu reflecta realitatea percepției publice și pot reprezenta combustibil pentru diverse entități cu discurs anti-european și patriotard.

Încrederea romanilor în UE nu s-a prăbușit! Ea crește și scade periodic în funcție de diverse subiecte de pe agendă, dar nu putem vorbi despre o prăbușire. Mai mult decât atât, în condițiile în care peste 3 pătrimi dintre români nu vor ca Romania să iasă din UE și 80% nu vor ca România sa iasă din NATO, lucrurile devin foarte clare.

Apartenența noastră la UE și NATO este unul dintre cele mai mari câștiguri din istorie pentru întreaga națiune română care s-a constituit cu fața spre Vest. ADN-ul nostru identitar s-a construit tocmai pe acesta apartenență la Occident, și chiar dacă adesea geografia ne-a jucat feste, am rezistat aici într-o insulă puternică de latinitate, cu o limba romanică și o cultură veritabil europeană”

Cum a fost realizat sondajul de opinie?

Datele au fost culese în perioada 1-17 martie 2023, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului.

Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1103 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...