Românii devin dependenți de fast-food. Studiul făcut de aplicația Glovo ne spune că românii au comandat anul trecut, în medie, o şaorma la 10 secunde, fiind livrate peste 3,31 de milioane de porţii în 2022, cu 60% mai mai mult faţă de anul precedent, citează Agerpres.
Mâncarea de tip fast-food și corpul nostru
Consumul de mâncare fast-food nu are efecte foarte periculoase asupra organismului dacă este o alegere ocazională și nu un obicei alimentar. Apreciat mai ales de oamenii grăbiți pentru gustul intens și rapiditatea cu care este servit, acest tip de mâncare trebuie însă consumat cu moderație.
Mâncarea tip fast-food se consumă mai ales în America, dar există restaurante fast-food în majoritatea țărilor. Considerată inițial un tip de răsfăț, mâncarea fast-food a ajuns să dea dependență multor oameni. Aceștia o aleg atât pentru gustul bun, cât și pentru prețul aparent mai redus. În plus, oamenii care consumă mâncare fast-food consideră că e mai avantajos pentru ei și din lipsă de timp. Această dependență a fost asemănată în unele studii cu dependența produsă de consumul de cocaină.
România, pe primul loc în clasamentul Glovo la consumul de șaorma
România ocupă primul loc la nivel global când vine vorba de consumul de şaorma din reţeaua aplicaţiei de livrare de 25 de ţări, iar la nivel local, Bucureşti, Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi sunt oraşele în care s-a înregistrat mai mult de jumătate din consumul total de şaorma în România anul trecut.
Cel mai mare fan al preparatului cu specific oriental este un orădean. Acesta, în medie, a comandat şaorma de şase ori pe săptămână pe parcursul anului trecut.