8.5 C
București
sâmbătă, 13 august 2022
Acasă Editoriale Actualitate România – record la producția de cereale, dar pâinea este mai scumpă

România – record la producția de cereale, dar pâinea este mai scumpă

Deși România se află pe locul 1 în lume la nivel agricol având o producție record pentru cereale, cetățenii țării plătesc, în continuare, mai mult pentru cel mai întâlnit produs finit al acestora: pâinea.

 

Oficialii recunosc acest lucru și spun că principala cauză ar fi majorările de prețuri de la curent și gaze. Dar România exportă milioane de tone de cereale, ca apoi să importe produse de panificație congelate din UE.

Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii afirmă:

”În costul pâinii nu avem doar materie primă, materia primă reprezintă un 60% din prețul de cost, mai avem și energie electrică, avem și transport, avem și o logistică, salarizare.

După calculele noastre, creșterea la pâine se încadrează între 5% și 7% depinde de specialitate. Dacă ne uităm cât a crescut energia electrică, ne dăm seama de ce s-a ajuns la o creștere a prețului pâinii.

Strategia ministerului e să facem în așa fel încât producția să o folosim în interiorul țării, să o valorificăm și să exportăm produse finite.

Mai avem însă mult de lucru până putem să absorbim aproape 11 milioane de tone de grâu. Avem producții record, ne încadrăm pe o medie bună la grâu: 5300 de kg la hectar.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

Echipă de baschet botezată în râul Iordan

„Am deschis un drum acum. Cred că vor fi și alte echipe universitare care vor dori să vină și să susțină această competiție și...

”Biblioteca vie” merge în penitenciare

Organizatorii proiectului "Biblioteca vie", susțin ca urmăresc eliminarea stigmatizării față de persoanele incarcerate, prin această activitate. Acțiunea vine în continuarea proiectului eparhial „În temniță...

Primarul Capitalei a dezvăluit ce proiecte vor fi gata la finalul anului

Nicuşor Dan a menţionat că Grădina Cişmigiu este, „cumva”, „în aceeaşi situaţie cu Bucureştiul”.   „Are aceleaşi probleme de ani de zile şi de care nu...

Constanța va rămâne fără apă caldă două săptămâni

”Primăria Municipiului Constanța informează constănțenii racordați la sistemul municipal de termoficare că în această perioadă se află în faza de executare lucrări importante de...