joi, februarie 22, 2024
Acasă Editoriale Actualitate România – record la producția de cereale, dar pâinea este mai scumpă

România – record la producția de cereale, dar pâinea este mai scumpă

Deși România se află pe locul 1 în lume la nivel agricol având o producție record pentru cereale, cetățenii țării plătesc, în continuare, mai mult pentru cel mai întâlnit produs finit al acestora: pâinea.

 

Oficialii recunosc acest lucru și spun că principala cauză ar fi majorările de prețuri de la curent și gaze. Dar România exportă milioane de tone de cereale, ca apoi să importe produse de panificație congelate din UE.

Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii afirmă:

”În costul pâinii nu avem doar materie primă, materia primă reprezintă un 60% din prețul de cost, mai avem și energie electrică, avem și transport, avem și o logistică, salarizare.

După calculele noastre, creșterea la pâine se încadrează între 5% și 7% depinde de specialitate. Dacă ne uităm cât a crescut energia electrică, ne dăm seama de ce s-a ajuns la o creștere a prețului pâinii.

Strategia ministerului e să facem în așa fel încât producția să o folosim în interiorul țării, să o valorificăm și să exportăm produse finite.

Mai avem însă mult de lucru până putem să absorbim aproape 11 milioane de tone de grâu. Avem producții record, ne încadrăm pe o medie bună la grâu: 5300 de kg la hectar.”

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...