8.5 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022
Acasă Editoriale Actualitate România – record la producția de cereale, dar pâinea este mai scumpă

România – record la producția de cereale, dar pâinea este mai scumpă

Deși România se află pe locul 1 în lume la nivel agricol având o producție record pentru cereale, cetățenii țării plătesc, în continuare, mai mult pentru cel mai întâlnit produs finit al acestora: pâinea.

 

Oficialii recunosc acest lucru și spun că principala cauză ar fi majorările de prețuri de la curent și gaze. Dar România exportă milioane de tone de cereale, ca apoi să importe produse de panificație congelate din UE.

Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii afirmă:

”În costul pâinii nu avem doar materie primă, materia primă reprezintă un 60% din prețul de cost, mai avem și energie electrică, avem și transport, avem și o logistică, salarizare.

După calculele noastre, creșterea la pâine se încadrează între 5% și 7% depinde de specialitate. Dacă ne uităm cât a crescut energia electrică, ne dăm seama de ce s-a ajuns la o creștere a prețului pâinii.

Strategia ministerului e să facem în așa fel încât producția să o folosim în interiorul țării, să o valorificăm și să exportăm produse finite.

Mai avem însă mult de lucru până putem să absorbim aproape 11 milioane de tone de grâu. Avem producții record, ne încadrăm pe o medie bună la grâu: 5300 de kg la hectar.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

Capitala paralizată! Continuă greva șoferilor STB!

Continuă greva în transportul în comun din Capitală. În această dimineață, ca și ieri, niciun tramvai, troleibuz sau autobuz nu a ieșit pe traseu,...

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă discută despre situația de la granița dintre Ucraina și Rusia

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește astăzi cu premierul Nicolae Ciucă pentru a discuta situația de securitate de pe Flancul Estic. Întâlnirea are loc în...

Robert Negoiță: ”Suntem în haos! Nimeni nu știe ce are de făcut!”

Planurile Urbanistice a cinci sectoare din București au fost suspendate la sfârșitul lunii februarie. După negocieri intense, de la dorința primarului de a suspenda...

Lazăr Forrai: ”Uneori nu mâncam mai mult de un cartof fiert pe zi”

La 83 de ani, Lazăr Forrai, teolog și supraviețuitor al celui de-al doilea Război Mondial, a fost prezent în platoul emisiunii "Știrea cea bună"...