joi, februarie 22, 2024
Acasă Editoriale Actualitate România primește 30 de miliarde de euro de la UE

România primește 30 de miliarde de euro de la UE

Comisia Europeană a dat undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României – numit și Programul „Anghel Saligny” -, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu, susținută luni, 27 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgență din București.

Președintele Klaus Iohannis a declarat:

„Salut anunțul doamnei Ursula von der Leyen despre PNRR-ul României, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi.

Aprobarea PNRR-ului este un moment simbolic. Finalizarea PNRR și aprobarea de către CE este doar o victorie de etapă. Provocările majore încep abia acum. Implementarea la timp a reformelor este esențială.

PNRR ne oferă resurse pentru reforme esențiale pe termen mediu și lung. Este o oportunitate extraordinară să investim în autostrăzi, spitale, digitalizare, administrație, educație.

Pandemia ne-a arătat foarte clar că vulnerabilitățile din sistemul de sănătate au implicații majore. De aceea, investițiile în sănătate sunt un pilon definitoriu în PNRR. La Spitalul Universitar, prin folosirea acestor fonduri, pacienții vor beneficia de cele mai avansate tehnologii. E doar începutul.

Avem o responsabilitate uriașă pentru a ne asigura că acești bani vor schimba fața României. Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, vă cer să faceți o prioritate absolută din implementarea reformelor prevăzute în PNRR. Este o șansă, este șansa de a lăsa generațiilor viitoare o Românie profund modernizată.”

În evaluarea sa, Comisia a constatat că planul României alocă 41% din suma totală măsurilor de sprijinire a tranziției verzi. Printre aceste măsuri se numără și eliminarea treptată a producției de energie electrică pe bază de cărbune și lignit până în 2032.

Reformele care promovează transportul sustenabil includ decarbonizarea transportului rutier, impozitarea ecologică, stimulente pentru vehiculele cu emisii zero și transferul modal către transportul feroviar și transportul pe apă.

Planul pune, de asemenea, un accent puternic pe îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor private și publice.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...