miercuri, februarie 28, 2024
Acasă arhiva emisiuni conectat România, prima țară din Europa care a început vaccinarea la copii

România, prima țară din Europa care a început vaccinarea la copii

România este prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea la copii. În lume au mai început această vaccinare doar SUA și Israel. Medicul Monica Pop și medicul infecționist Mădălina Merișescu, prezente în emisiunea Conectat by Ani Crețu, au dezbătut corectitudinea acestei decizii.

Dr. Monica Pop: ”Mie mi se pare anormal ca un copil să fie vaccinat, înainte să fie consultat de medicul pediatru. În momentul în care copilul acela merge la vaccin, trebuie să aibă o fișă cu starea prezentă a copilului. Pentru că nu e voie să se facă, spre exemplu, niciun fel de vaccin într-o stare acută”

”Pentru asta avem medici în centrele de vaccinare, să evalueze pacienții să să constate dacă un pacient este eligibil în momentul acela sau nu.

Conform CBC, contraindicațiile clare ale vaccinării, sunt alergia la polietilenglicol și reacțiile anafilactice în antecedente.

Momentan, noi recomandăm pacienților care au alergie la ou, care au astm, care au alergie alimentară, dar care nu au făcut reacție anafilactică, vaccinarea.

Situația însă este destul de complicată din acest punct de vedere, pentru că, deși avem Legea nr 4/2021 privind protecția drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspecte de a fi diagnosticate cu boli sau afecțiuni alergice, situația concretă a alergicilor este în așteptare.

Ministerul Sănătății nu a adoptat nicio normă prin care să stabilească ce tip de analize pot fi decontate de medicii specialiști pentru pacienții lor de la CNAS”, a adăugat Mădălina Merișescu.

Simona Stan, doctor în bioetică și doctorand în Drept, a oferit lămuriri, din puncte de vedere legal, cu privire la posibilitate copilului de a refuza vaccinarea și posibilitatea părintelui de a intenta proces în cazul în care copilul este afectat de reacții adverse după vaccinare.

”Există legislație care apără dreptul la integritatea personală a copilului. Acolo unde există posibilitatea ca acel copil să își manifeste poziția sau alegerea față de a face sau a nu face acest vaccin, ea ar trebui manifestată.

Acel copil are dreptul să fie ascultat. Acel copil are dreptul să își exprime propria opinie față de a face sau a nu face acest vaccin.

Presupunând că vom fi în situația în care părintele nu va ține cont de poziția copilului și va insista să facă acest vaccin.

Din nefericire, prezumăm mai departe că ar exista consecințe negative privitoare la sănătatea acestuia, da copilul, la vârsta adultă se poate îndrepta prin acțiune civilă împotriva părintelui care l-a prejudiciat la nivelul sănătății, care poate din neglijență, sau poate din abuz, a insistat.”

Dacă un copil suferă un șoc anafilactic ca reacție adversă la vaccin, părintele are posibilitatea să își ceară drepturile în instanță.

”Se îndreptă în instanța de judecată cu acțiune împotriva statului român, pentru că statul român în momentul în care și-a însușit calitate de distribuitor al acestor produse, vaccinuri, el și-a asumat și răspunderea în calitatea lui de distribuitor.

Bineînțeles că se antrenează, implict, și răspunderea producătorului care poate fi acționat în judecată”

Sourcea7tv
Articolul precedent9 IUNIE ÎN ISTORIE
Articolul următor10 IUNIE ÎN ISTORIE

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...