Home Articole Noutăți România, o țară negativ conservatoare

România, o țară negativ conservatoare

0
România, o țară negativ conservatoare

România, o țară negativ conservatoare, reprezintă un exemplu de neurmat pentru generațiile viitorului. Aici vorbim despre violentă și misoginism față de femei și o părere puternic împotrivă față de egalitatea între sexe. Acesta este un subiect de multe ori sensibil de abordat dar din ce în ce mai necesar.

Statistica care provoacă îngrijorare

Barometrul violenței dat publicității de Centrul Filia (Ionela Băluță, Claudiu Tufiș, Barometrul Violenței de Gen 2022. Violența împotriva femeilor din România: reprezentări, percepții, Universitatea Babeș-Bolyai, 2022) expune acest cadru legal deficitar și analizează pe baza unui sondaj de opinie reprezentativ la nivel național stereotipurile și prejudecățile care încurajează violența împotriva femeilor, conform ziare.com.

Ce rezultă din cercetare?

Din cercetare rezultă că 86% dintre bărbați și 76% dintre femei sunt de acord că femeile au nevoie de protecția unui bărbat. De asemenea, 66% dintre bărbați și 57% dintre femei sunt de acord că bărbatul este capul familiei. 45% dintre bărbați și 38% dintre femei sunt de acord că femeile ar trebui să-și asculte partenerul. În funcție de educație și de vârstă, datele diferă, dar per total peisajul descris de aceste procente sugerează o Românie Macho, rămasă cu mai bine de o sută de ani în urma statelor vestice. O Românie în care femeile sunt crescute să rămână umbra bărbaților. Față de studiul similar făcut în 2003, se menține constant procentul celor care consideră acceptabil controlul economic (25%), social (23%) și psihologic al femeilor, factori care favorizează violențele împotriva femeilor. Autorii cercetării avansează ipoteza că angajamentele tradiționale care se bazează pe subordonarea și controlul femeii influențează relațiile violente de cuplu.

Există și vești bune?

Față de un studiu similar făcut în urmă cu 20 de ani, de pildă, în 2003, doar 28% dintre respondenți considerau foarte grav dacă o femeie era amenințată de partenerul ei. În 2022, 75% indică acest lucru drept foarte grav.