După doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19, starea de alertă nu se mai prelungește în România. Restricțiile sunt eliminate. În acest context, românii revin la normalitate? Ce prevederi legale rămân totuși în vigoare? Față de războiului din Ucraina, Guvernul va face modificări legislative care să permită măsuri rapide. Astfel, legile de apărare vor fi complete. Însă, cât de pregătită este populația pentru apărare în caz de război?
În emisiunea Prin Tribunale ca Prin Viață, Mihaela Olaru a explicat alături de invitatul Gheorghe Piperea, cum România supraviețuiește între starea de alertă și starea de criză:
„Probabil că în curând, dacă dă Dumnezeu și se termină războiul în Ucraina, ne vom pune aceste întrebări pentru că știți ce ni se va întâmpla: sărăcie, foamete și atunci o să ne întrebam cum am ajuns în această situație, în condițiile în care noi avem petrol, dar nu avem carburant, avem gaz, dar nu avem decât facturi triple, suntem grânarul Europei, dar nu avem grâu, și de unde importăm? Din Ucraina și Rusia. O să punem aceste întrebări la un moment dat”, a declarat acesta.
”Sunt oameni care ne spun cu argumente întinse pe pagini întregi că dacă vrem pace trebuie să ne pregătim de război.
Eu spun că: „Dacă vrem pace trebuie să ne pregătim de pace”. Și dacă vrem omenie trebuie să ne pregătim de omenie. Pe de altă parte se agită spiritele cu niște proiecte de legii, inclusiv sintagme care nu există nici în Constituție, nici în lege, cum ar fi „starea de criză” și dacă te uiți puțin pe ele te duc la concluzia că mai avem puțin și intrăm în dictatură militară”
„Procesul de la Haga, care a fost așa zis câștigat de România, are în momentul de față două mari probleme. Acest proces nu a fost niciodată pus în executare de Ucraina, noi am încercat să vindem rezervele acelea să le concesionam celor de la Chevron, am vândut pielea ursului din pădure pentru că hotărârea aceea nu a fost pusă niciodată în executare.
Vorbim de insulă Șerpilor. În momentul de față, insula Șerpilor este ocupată de Rusia. Rusia va putea să spună că hotărârea de la Haga, nu-i este opozabilă pentru că este dată împotriva Ucrainei și în consecință toate rezervele de gaze și petrol de pe platforma continentală a Marii Negre, nu mai sunt la romani, sunt la ruși”, a mai adăugat Gheorghe Piperea.
”Nu există decât stare de urgență și stare de asediu. Nici starea de alertă nu există în Constituție. Mult mai grav este că în Constituție scrie că „Războiul nu poate să fie decât defensiv în România”.
România, conform Constituției, nu are voie să poarte un război ofensiv. Mult mai grav este că în România n-ai voie să fi demnitar decât dacă ai și cetățenie română”
Pentru a vedea întreaga emisiune, dă click aici: