Acasă Editoriale Actualitate România, într...

România, între două crize

Ziua de astăzi e mai afectată decât cea de ieri, iar mâine e sub semnul întrebării. Ce va fi peste o lună? Nimeni nu poate ști cu exactitate.

Un lucru e clar: numărul românilor infectați cu coronavirus crește de la o oră la alta, iar România se confruntă cu două mari crize: criza medicală și cea economică.

Nici nu știm care este răul cel mai mic. La prima vedere, sănătatea primează și este firesc să fie așa.

Dar ce se va întâmpla în următoarea perioadă? Cine decide soarta angajaților? Ce măsuri vor lua angajatorii loviți de coronacriză? Ce se va întâmpla cu moneda națională?

Mai în glumă, mai în serios, mediul antreprenorial se întreabă dacă nu cumva românii vor muri de foame, înainte să moară de coronavirus.

Toată lumea se aștepta la o nouă criză economică, dar poate spre sfârșit de an.

Iată că o decizie neașteptată ne-a surprins: asistăm la o criză spontană generată de un virus. Și e una severă! Economiștii spun că va fi un dezastru economic global, iar țara noastră va fi puternic impactată!

E nevoie să moară populația pentru un joc al celor ma mai puteri economice?

Poate ar trebui să fim mai atenți la predicțiile economice și sociale și să luăm în serios Șocul Viitorului, cartea scriitorului și futurologului american Alvin Toffler.

Pe parcursul carierei sale, el a prezis corect mai multe evoluții economice și tehnologice, cum ar fi clonarea sau accelerarea transmiterii informațiilor.

Multe dintre aceste previziuni au fost confirmate și teza centrală a lucrărilor sale, conform căreia o nouă economie bazată pe știință ar înlocui era industrială, s-a dovedit exacta.

Mai mulți lideri mondiali, printre care ultimul președinte sovietic Mihail Gorbaciov și fostul secretar general al Partidului Comunist Chinez Zhao Ziyang, s-au declarat inspirați de scrierile sale și chiar l-au consultat în anii 1980.

Miliardarul mexican Carlos Slim, care era un bun prieten al scriitorului, a spus că a putut să anticipeze şi să parieze pe anumite sectoare ce promiteau o creştere economică, graţie teoriilor formulate de Alvin Toffler.

În 2010, Alvin Toffler anunța predicțiile sale pentru următorii 40 de ani.

Futurologul american susținea că femeile vor ocupa tot mai multe posturi importante, migrația musulmană către Occident se va amplifica, iar mersul la birou nu va mai fi de actualitate, potrivit Hotnews.

În același timp, futurologul american a lăsat să se înțeleagă că Statele Unite ale Americii vor depinde de China pentru a se aproviziona cu șapte metale rare, indispensabile pentru fabricarea unor bunuri de larg consum, dar și a unor dispozitive și produse specifice, precum radarele, armamentul, instalațiile eoliene și automobilele hibrid.

O altă predicție importantă pe care Toffler a lansat-o ar fi aceea potrivit căreia China își va consolida statutul de putere economică majoră, se va alia cu Brazilia și cu India pentru a influența ratele de schimb ale monedelor, dar și cu Venezuela și cu câteva state africane pentru a-și asigura necesarul energetic.

Și atunci? Ne mai întrebăm de ce suntem spectatori la construcția unei “fabrici de panică”?

Vă invit să urmăriți Business la Superlativ, în fiecare joi, începând cu ora 18:00.

La A7TV, antreprenorii și analiștii economici vor comenta măsurile economice actuale.

Să gândiți business,

Flori Stoian jurnalist specializat în domeniul economic;

 

Articolul precedentTeleșcoală la TVR și online
Articolul următor17 MARTIE ÎN ISTORIE

ULTIMELE ARTICOLE