luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Actualitate România este codașă la competențe digitale

România este codașă la competențe digitale

România este codașă la competențe digitale. Și nu este de mirare acest lucru având în vedere cât de greu se introduce tehnologia de bază nu doar în companii și SRL-uri, dar și în căminele familiilor sau școli. Multe dintre ele încă se bazează pe multă hârtie și deseori este prost manageriată.

Însă, surprinzător, mulți români cred că sunt buni în cee ace privește tehnologia.

Așadar, românii consideră că dețin competențe digitale pentru că știu să caute informații pe internet (72%), să editeze un text (65%) sau pentru că știu niște noțiuni de bază atunci când vine vorba de securitatea datelor (55%). Aceste date sunt oferite de cel mai recent studiu local condus de ICDL împreună cu Cult Market Research.

Românii cred că a știi să pornești calculatorul este suficient

De asemenea, conform Eurostat, România se situează pe ultimul loc, în Europa, la capitolul competențe digitale de bază.

”Termenul de competențe digitale este confundat cu înțelegerea unor noțiuni de bază pe care ar trebui să le aibă orice utilizator care deține un dispozitiv cu acces la internet”, spune Paul Acatrini, cercetător Cult Market Research.

Certificarea competenței digitale – doar o hârtie

În acest sens, românii cred că dobândirea unei certificări într-un anumit domeniu este nu mai mult decât un act obligatoriu care să le asigure viitorul. Ei nu cred că reprezintă o dovadă a dobândirii reale ale unor anumite competențe. Conform datelor din studiul menționat mai devreme, aflăm că această realitate este construită încă de pe băncile primilor ani de școală. Elevii nu acordă destulă atenție orelor de TIC sau informatică și ajung acum să resimtă carențele acumulate.

Progresele sunt lente dar totuși vizibile

Totuși, românii devin mai conștienți de impactul pe care îl poate avea tehnologia în viața lor. Ei sunt mult mai deschiși să învețe și să înțeleagă că lucrurile evoluează mult mai rapid față de alte perioade.

84% dintre respondenții studiului local atestă că știu de existența cursurilor de utilizare a calculatorului. Chiar 55% dintre ei intenționează să se înscrie la astfel de cursuri.

 

 

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...