vineri, aprilie 19, 2024
Acasă Editoriale Actualitate România este codașă la competențe digitale

România este codașă la competențe digitale

România este codașă la competențe digitale. Și nu este de mirare acest lucru având în vedere cât de greu se introduce tehnologia de bază nu doar în companii și SRL-uri, dar și în căminele familiilor sau școli. Multe dintre ele încă se bazează pe multă hârtie și deseori este prost manageriată.

Însă, surprinzător, mulți români cred că sunt buni în cee ace privește tehnologia.

Așadar, românii consideră că dețin competențe digitale pentru că știu să caute informații pe internet (72%), să editeze un text (65%) sau pentru că știu niște noțiuni de bază atunci când vine vorba de securitatea datelor (55%). Aceste date sunt oferite de cel mai recent studiu local condus de ICDL împreună cu Cult Market Research.

Românii cred că a știi să pornești calculatorul este suficient

De asemenea, conform Eurostat, România se situează pe ultimul loc, în Europa, la capitolul competențe digitale de bază.

”Termenul de competențe digitale este confundat cu înțelegerea unor noțiuni de bază pe care ar trebui să le aibă orice utilizator care deține un dispozitiv cu acces la internet”, spune Paul Acatrini, cercetător Cult Market Research.

Certificarea competenței digitale – doar o hârtie

În acest sens, românii cred că dobândirea unei certificări într-un anumit domeniu este nu mai mult decât un act obligatoriu care să le asigure viitorul. Ei nu cred că reprezintă o dovadă a dobândirii reale ale unor anumite competențe. Conform datelor din studiul menționat mai devreme, aflăm că această realitate este construită încă de pe băncile primilor ani de școală. Elevii nu acordă destulă atenție orelor de TIC sau informatică și ajung acum să resimtă carențele acumulate.

Progresele sunt lente dar totuși vizibile

Totuși, românii devin mai conștienți de impactul pe care îl poate avea tehnologia în viața lor. Ei sunt mult mai deschiși să învețe și să înțeleagă că lucrurile evoluează mult mai rapid față de alte perioade.

84% dintre respondenții studiului local atestă că știu de existența cursurilor de utilizare a calculatorului. Chiar 55% dintre ei intenționează să se înscrie la astfel de cursuri.

 

 

ULTIMELE ARTICOLE

Geoană vs Ciolacu – viitorii candidați la președinție?!

Mai sunt câteva luni până când vom afla care sunt viitorii candidați care se vor bate pentru fotoliul din Cotroceni. Sunt mulți care lasă...

”Trauma se produce pentru a ne proteja”

Trauma este o experiență dureroasă sau șocantă care afectează profund o persoană, atât emoțional, cât și psihologic. Poate fi rezultatul unui eveniment traumatic, precum...

Copiii inteligenți emoțional sunt copiii cu viitor strălucit în față

Studiile Harvard au evidențiat mai multe abilități ale copiilor inteligenți emoțional (EQ), care sunt esențiale pentru succesul lor în viață. Inteligenta emotionala este capacitatea...

Renunță la dependența de negativism

Odată cu trecerea timpului devenim mai conștienți de faptul că viața se derulează, cu bune și cu rele, iar noi, fie îi dăm un...