duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Articole Noutăți România este codașa Europei când vine vorba de reciclare selectivă

România este codașa Europei când vine vorba de reciclare selectivă

România este codașa Europei când vine vorba de reciclare selectivă. Aceasta este părerea Ministrului Mediului Mircea Fechet care a explicat că doar 14% din deșeurile colectate sunt reutilizabile.

„Concluzia este că, oricât s-ar chinui un primar, oricât s-ar chinui un ADI, oricât s-ar chinui reprezentanţii unui judeţ, la sfârşit, în calitate de ţară, atunci când raportăm cifrele către Comisia Europeană, adunăm toate aceste eforturi individuale şi concluzia nefericită este că, din păcate, atât cifra în sine cât şi tendinţa e una extrem de modestă pentru România.

În funcţie de cum numărăm, ne învârtim în jurul cifrei de 14% deşeuri colectate selectiv. Ceea ce nu poate decât să însemne că la acest capitol România este codaşa Europei”, a afirmat Mircea Fechet, vineri, în discursul ţinut la a şasea conferinţă regională.

„Reciclăm în România”, dedicată promovării campaniei privind colectarea separată a deşeurilor.

Ministrul a criticat zonele care prezintă un ”progres formidabil” în ultimii 33 de ani. Zone care s-au dezvoltat din punct de vedere economic, al infractructurii, medical, al turismului. Însă la capitolele ”aer curat” și gestionarea deșeurilor sunt încă mult în urmă.

„Degeaba ai o infrastructură foarte asemănătoare cu vestul Europei. Degeaba ai o infrastructură şcolară, medicală, de turism. Infrastructuri care să fie competitive cu orice alt stat dezvoltat din vestul Europei. Este degeaba dacă atunci când te uiţi în cifre constaţi că la anumite capitole – şi gestionarea deşeurilor e unul dintre aceste capitole – băltim în jurul unei cifre extrem de ruşinoase. E aproape inexplicabil cum un municipiu cu pretenţiile pe care le are municipiul Braşov astăzi încă nu are problema deşeurilor rezolvată”, a adăugat ministrul.

Ministrul a mai afirmat și că România produce anual 6-7 milioane de tone de deşeuri. „În cel mai bun caz, resurse preţioase” precum deşeurile din plastic, sticlă, aluminiu sau metal ajung la groapa de gunoi. „Asta dacă nu cumva ajung în Dunăre, în Deltă sau în Marea Neagră. Dacă nu cumva ajung în pădurile din jurul oraşelor sau în cursurile de apă mai mici sau mai mari”.

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...