marți, septembrie 26, 2023
Acasă Articole Noutăți România este codașa Europei când vine vorba de reciclare selectivă

România este codașa Europei când vine vorba de reciclare selectivă

România este codașa Europei când vine vorba de reciclare selectivă. Aceasta este părerea Ministrului Mediului Mircea Fechet care a explicat că doar 14% din deșeurile colectate sunt reutilizabile.

„Concluzia este că, oricât s-ar chinui un primar, oricât s-ar chinui un ADI, oricât s-ar chinui reprezentanţii unui judeţ, la sfârşit, în calitate de ţară, atunci când raportăm cifrele către Comisia Europeană, adunăm toate aceste eforturi individuale şi concluzia nefericită este că, din păcate, atât cifra în sine cât şi tendinţa e una extrem de modestă pentru România.

În funcţie de cum numărăm, ne învârtim în jurul cifrei de 14% deşeuri colectate selectiv. Ceea ce nu poate decât să însemne că la acest capitol România este codaşa Europei”, a afirmat Mircea Fechet, vineri, în discursul ţinut la a şasea conferinţă regională.

„Reciclăm în România”, dedicată promovării campaniei privind colectarea separată a deşeurilor.

Ministrul a criticat zonele care prezintă un ”progres formidabil” în ultimii 33 de ani. Zone care s-au dezvoltat din punct de vedere economic, al infractructurii, medical, al turismului. Însă la capitolele ”aer curat” și gestionarea deșeurilor sunt încă mult în urmă.

„Degeaba ai o infrastructură foarte asemănătoare cu vestul Europei. Degeaba ai o infrastructură şcolară, medicală, de turism. Infrastructuri care să fie competitive cu orice alt stat dezvoltat din vestul Europei. Este degeaba dacă atunci când te uiţi în cifre constaţi că la anumite capitole – şi gestionarea deşeurilor e unul dintre aceste capitole – băltim în jurul unei cifre extrem de ruşinoase. E aproape inexplicabil cum un municipiu cu pretenţiile pe care le are municipiul Braşov astăzi încă nu are problema deşeurilor rezolvată”, a adăugat ministrul.

Ministrul a mai afirmat și că România produce anual 6-7 milioane de tone de deşeuri. „În cel mai bun caz, resurse preţioase” precum deşeurile din plastic, sticlă, aluminiu sau metal ajung la groapa de gunoi. „Asta dacă nu cumva ajung în Dunăre, în Deltă sau în Marea Neagră. Dacă nu cumva ajung în pădurile din jurul oraşelor sau în cursurile de apă mai mici sau mai mari”.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...