vineri, septembrie 22, 2023
Acasă Editoriale Spiritualitate România contestă o hotărâre CEDO

România contestă o hotărâre CEDO

România contestă o hotărâre CEDO. Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că statul român a atacat la camera superioară decizia istorică din 23 mai a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Decizie care obligă România să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex. Persoane care vor să devină oficial o familie, informează Gândul.

Potrivit oficialilor MAE, cererea de retrimitere a fost formulată în temeiul articolului 43. Din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (Convenția), care stabilește că oricare dintre părțile într-o cauză poate solicita retrimiterea, în cazuri excepționale, în termen de trei luni de la data hotărârii pronunțate de o Cameră a CEDO.

Ce se va întâmpla dacă se va respinge trimiterea?

Ce se va întâmpla dacă nu se va admite cauza sau se va pronunța similar cu decizia din prima cameră? România va trebui să elaboreze legislația. Legislație cu impact major asupra cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să se căsătorească sau vor recunoașterea căsătoriilor încheiate în alte state. Dar și pentru toți membrii comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender).

Ce s-a întâmplat mai exact?

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, pe 23 mai, să admită plângerea Asociației ACCEPT împotriva statului român, în numele a 21 de cupluri LGBT. Prin aceasta autoritățile române sunt acuzate de încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie. Este vorba despre dosarul „Buhuceanu și alții vs. România”.

Astfel, CEDO a constatat că România încalcă articolul 8 din Convenția privind drepturile omului. Ea prevede dreptul la respectarea vieții private și de familie. Curtea a declarat, cu cinci voturi pentru și două împotrivă, că cererile cetățenilor români sunt admisibile.

Ce spun sociologii?

Sociologii estimează că, în prezent, aproximativ 10% din populație trăiește în cuplu, fără recunoaștere juridică. Din 1993 până în prezent, ponderea românilor care resping persoanele gay a scăzut cu 25 de procente. Susținerea pentru recunoașterea familiilor LGBTI este în creștere, arată studiile citate de comunitate.

Societatea românească este mai mult decât pregătită pentru adoptarea și implementarea unui set de legi care să asigure protecția și recunoașterea familiilor LGBT, a transmis Asociația ACCEPT, citând un sodaj foarte recent. Conform celui mai recent studiu, realizat de Ipsos, în luna iunie 2023, 51% dintre români ar susține o formă de recunoaștere legală a familiilor LGBT.

ULTIMELE ARTICOLE

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex. România va acorda drept de ședere soților de același sex ai cetățenilor...

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină. Într-o lume tot mai agitată și tulburată, este inevitabilă observarea declinului moral alarmant. Comportamentele destructive,...

Despre oboseala oculară

Despre oboseala oculară. Ochii sunt organe extrem de importante, reprezentând una dintre cele mai complexe și esențiale părți ale corpului uman, iar sănătatea ochilor...

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari. Impulsivitatea este acea tendință minunată de a acționa înainte de a gândi, a se aventura fără să cunoască...