vineri, decembrie 1, 2023
Acasă Editoriale Actualitate România, alături de Republica Moldova în procesul de aderare la UE

România, alături de Republica Moldova în procesul de aderare la UE

Odată cu războiul din Ucraina, mai multe țări și-au arătat interesul de aderare în sânul Uniunii Europene. O astfel de țară este Republica Moldova care, în acest context, a insistat, în repetate rânduri, că alăturarea ei la Uniune poate fi un beneficiu mutual. Însă aceste insistențe nu au fost în zadar, iar pe data de 11 aprilie Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE.

 

„Înmânarea de către Comisia Europeană a chestionarului de aderare este o etapă importantă a drumului european al Republicii Moldova, iar România îi este alături și îi oferă tot sprijinul său”, a scris președintele Klaus Iohannis.

 

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a subliniat că țara sa îşi accelerează parcursul european:

„Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar şi prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtăşim, prin limba română, limba oficială a UE pe care o vorbim, şi prin istoria comună pe care o avem”

„Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situaţiei noastre de moment, arătând cât suntem de pregătiţi pentru aderarea la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare”, a declarat şeful diplomaţiei moldoveneşti.

 

Și ministrul de Externe al României și-a exprimat solidaritatea în acest demers

 

„România este un susținător puternic al accesiunii celor trei țări. Sunt foarte bucuros  că Republica Moldova, și Georgia vor primi astăzi aceste chestionare.

Mă voi întâlni astăzi cu colegul meu Nicu Popescu și vom discuta ce fel de asistență putem oferi din punct de vedere tehnic”, a declarat ministrul de Externe al României.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...