duminică, februarie 25, 2024
Acasă Editoriale Actualitate România acționează pentru prevenirea și combaterea incendiilor de pădure

România acționează pentru prevenirea și combaterea incendiilor de pădure

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a oferit un comunicat, pe pagina oficială de Facebook, cu privire la modul de combatere și măsurile luate cu privire la incendiile care ar putea apărea pe teritoriul României în perioada următoare. Toate aceste lucruri se întâmplă în contextul în care Grecia se confruntă la momentul actual cu mai multe incendii de vegetație care au scăpat de sub control.

”Cu toate că suntem într-o regiune cu risc scăzut de incendii forestiere, tendința pe care am văzut-o în ultimii ani este îngrijorătoare.

Anul trecut, de exemplu, am avut 627 de incendii forestiere, Mult peste media ultimilor 30 de ani.

Chiar dacă vorbim despre 512 hectare afectare, adică 0,08% din totalul de 6,592 milioane de hectare de fond forestier câte are România, tendința de creștere e una clară și direct proporțională cu efectele schimbărilor climatice.

Însă pagubele nu se traduc numai în hectare de pădure. Incendiile degajă cantități mari de CO2 în atmosferă, iar norii de fum afectează calitatea aerului pentru comunitățile din zonă.

În plus, multe dintre aceste incendii se produc în arii protejate – în situri Natura 2000 sau în parcuri naționale și naturale – unde ele pot afecta habitate și ecosisteme întregi.

Iar pagubele produse mediului se traduc, în final, în costuri financiare și de sănătate pentru fiecare dintre noi și mai ales pentru generațiile tinere”, a explicat ministrul Barna Tánczos.

Ministrul le-a solicitat responsabililor din MMAP, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva și ocoalele silvice private să intensifice activitatea de patrulare în fondul forestier pentru identificarea unor eventuale focare sau surse de foc.

În plus, responsabilii trebuie să se asigure că fiecare ocol silvic dispune de echipamente și material pentru intervenții în cazuri de urgență.

De asemenea, solicitarea va fi transmisă și responsabililor locali din teritoriu, prin intermediul prefecturilor.

”Le-am cerut tuturor oamenilor noștri din teren – personal silvic de la Romsilva sau de la ocoalele private, rangerii din administrațiile parcurilor, inspectorii din Garda Forestieră – toți trebuie să fie atenți în această perioadă, mai ales în privința incendierilor intenționate de pajiști sau miriști, care sunt și ilegale.

În același timp, facem apel la populație să acționeze cu responsabilitate și să evite orice activitate cu foc deschis în sau lângă pădure și să raporteze la 112 orice foc deschis surprins în fondul forestier”, a precizat Barna Tánczos.

 

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...