8.5 C
București
miercuri, 29 iunie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Riscul unui război în Europa este uriaș, afirmă noul preşedinte al OSCE

Riscul unui război în Europa este uriaș, afirmă noul preşedinte al OSCE

Riscul unui război în Europa este uriaș – cel mai mare din ultimii 30 de ani. Este opinia ministrului de Externe al Poloniei, noul preşedinte al OSCE, care a participat ieri la dialogul dintre Rusia şi Occident. Discuţiile s-au încheiat din nou fără rezultat: Statele Unite şi aliaţii lor au respins ca inacceptabile cererile Moscovei, informează Observator.

 

Zbigniew Rau, ministrul polonez de Externe:

”Se pare că riscul unui război în zona OSCE este, în acest moment, mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”

Declaraţia pesimistă a ministrului polonez de Externe a anticipat eşecul previzibil al discuţiilor pentru reducerea tensiunii dintre Rusia şi Ucraina şi întărirea stabilităţii în Europa.

După ce a mobilizat 100.000 de militari la graniţa Ucrainei, Rusia pretinde ca NATO să-şi abandoneze, practic, membrii est-europeni şi să revină pe poziţiile din timpul Războiului Rece. Bineînţeles, Statele Unite şi aliaţii lor europeni nici nu pot lua în discuţie o asemenea cerere.

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene:

”Nu trebuie să fii un geniu al diplomaţiei ca să-ţi dai seama că propunerile Rusiei erau greu de acceptat pentru lumea occidentală”

Uniunea Europeană a prelungit, prin urmare, sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei. Iar Statele Unite au în vedere noi sancţiuni pe lângă cele deja în vigoare. În replică, Rusia afirmă că se simte ameninţată şi se plânge că Occidentul nu îi ia în seamă interesele de securitate. Diplomaţii ruşi susţin că dialogul trebuie să continue dar că, în acest moment, nu mai are rost. Comandanţii militari vor fi cei chemaţi să-şi prezinte opţiunile în faţa lui Vladimir Putin.

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe rus:

”Preşedintele Rusiei s-a exprimat de multe ori pe acest subiect, a vorbit, de exemplu, despre măsurile de ordin militar ale flotei ruse, în cazul în care situaţia evoluează în direcţia unor provocări la adresa Rusiei”

Kremlinul nu a luat, totuşi, decizia să treacă la ofensivă împotriva Ucrainei, potrivit serviciilor de informaţii ale Statelor Unite. La Washington se mai dă o şansă diplomaţiei, dar fără un termen precis pentru reluarea discuţiilor.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA:

”Suntem pregătiţi să continuăm, prin diplomaţie, pentru a face progrese în ce priveşte securitatea şi stabilitatea în spaţiul euro-atlantic. Suntem la fel de pregătiţi şi dacă Rusia alege o cale diferită”

Replica Rusiei ar putea veni, însă, nu în Ucraina, ci într-un loc la care americanii se aşteaptă, poate, mai puţin: propriul lor continent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Marcel Ciolacu: ”Plafonarea rămâne singura soluție”

Franța și America se numără printre țările care au plafonat prețul masiv la carburanți, măsură văzută de anumiți politicieni români ca fiin comunistă. Acest...

Președintele României, mesaj cu ocazia Zilei Drapelului Național

Ziua Drapelului Național este ziua de 26 iunie, care a fost proclamată astfel prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această...

Reacția MAE la amenințările lui Medvedev

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că „declaraţiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat...

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...