Acest preparat tradițional din Franța își are originea într-o legendă a unei bucătărese care, în agitația orei de vârf a restaurantului, a uitat să pună aluatul în tartă. Ea a improvizat, astfel că deasupra patului de mere deja caramelizate în cuptor, bucătăreasa a așezat pufoasa cocă frământată din făină, gălbenușuri și ulei. În această rețetă, savoarea merelor înnăbușă aluatul, făcând ca dulceața să circule prin toată tava pe dedesubtul crustei care se va forma… Delicios!
INGREDIENTE:
1 kg mere golden
90 g zahăr brun
1 aluat foietaj
Ulei de rapiță
Zeama de la ½ lămâie
Nucșoară
Zahăr vanilar
PREPARARE:
1. Curățăm merele de coajă, îndepărtăm cotoarele și tăiem fructul cubulețe.
2. Într-o formă de plăcintă rotundă, de preferat din inox, punem zahărul și uleiul de rapiță.
3. Adăugăm pătura de mere peste zahărul amestecat cu ulei.
4. Stoarcem zeama de la o jumătate de lămâie peste mere.
5. Presărăm puțină nucșoară și zahăr vanilat pe deasupra.
6. Introducem la cuptor pentru 20 de minute la 200° C.
7. Tăiem aluatul în formă identică tăvii rotunde în așa fel încât să putem înveli perfect merele.
8. Mai lăsăm la cuptor pentru alte 15 minute tot la 200° C.
Se poate servi ca atare, însă ar trebui să încercați cu înghețată de vanilie! Este o combinație spectaculoasă, mai ales când tarta este încă potrivit de fierbinte!
Poftă bună! Puteți urmări prepararea rețetelor pas cu pas la Matin A7!
https://www.facebook.com/a7tv.ro/videos/940477693015697/