Acasă Editoriale Actualitate Respect și fe...

Respect și fericire

Respect! Un cuvânt din ce în ce mai puțin pus în aplicare în zilele noastre. Deopotrivă, tineri și bătrâni, nu mai au noțiunea de respect. Cum de am ajuns aici? Probabil, pentru că pe cât de complex este comportamentul uman, pe atât de simplă este forța care-l determină (motivația).

Respectul nu are vârstă

Așteptam la o coadă infernală pentru a-mi plăti produsele, în timp ce o doamnă pensionară împreună cu soțul său tot comentau, nu tocmai pozitiv, ba de una, ba de alta. Tipul acesta de oameni este unul periculos, mi-am spus eu. Și mi-am făcut de lucru, citind un articol despre parenting. Nu am putut, însă, să nu observ stilul iritabil de a comunica al acestei doamne. Spațiul fiind Un  foarte îngust, s-a întâmplat că o altă doamnă a reușit să o deranjeze suficient de tare pe doamna „Gură Mare” încât aceasta a ripostat într-un fel la care nu mă așteptam: „Poate n-ar fi rău să mai slăbiți!”. De ton, nu-ți mai povestesc! M-a mirat, de asemenea, faptul că doamna „mitraliată” nu a comentat. Și-a văzut liniștită de drum.

De ce aleg oamenii să se comporte într-un mod neonorabil și care rănește? Pe de altă parte, cu ce-i ajută emiterea judecăților de valoare și acuzarea? Să presupunem că-i rândul tău să speli vasele. Știi că partenerului tău nu-i place faptul că nu ești suficient de ordonat și te roagă să faci o treabă bună de data aceasta (să așezi farfuriile frumos). Deși nu dorește nici pe departe o ceartă pe tema aceasta, cu un ochi își verifică e-mailul, iar cu celălalt te verifică pe tine.

Scenarii de… respect

În acest caz, ai câteva opțiuni:

  • Dacă nu-ți place, n-ai decât să faci tu!
  • Ești obsedat de ordinea farfuriilor, așa-i?
  • Intenția contează, dragă!

respect

Oricare dintre aceste remarci nu transmite altceva decât lipsă de respect și preocupare pentru cel drag. Și aproape sigur stârnești simțăminte de tristețe în inima sa.

Dar mai ai o opțiune: De ce ții atât de mult la ordinea în farfurii? Care este de fapt nevoia ta?

Poate nici nu ajungi să adresezi această întrebare ci, pe tăcute, „citești printre rânduri” cererea sa, oricât de nerezonabilă ți-ar părea a fi. Poate că singurul mediu în care se simte cu adevărat în control este tocmai bucata aceea de casă. Are nevoie de ordinea în farfurii pentru că activitatea sa presupune prea puțină predictibilitate. Este colțul său de liniște. Oricât de prostesc ți-ar părea, pentru cel drag este foarte important să-i dovedești respect prin simplul fapt de a aranja vesela corect.

Doamna „Gură Mare”, despre care ți-am povestit, nu a dat dovadă de respect față de semenii săi. De ce? Probabil că ea însăși nu se simțea respectată și, inconștient, replica un comportament dăunător relațiilor la orice nivel. Nu știu de ce doamna jignită nu a reacționat. Poate că a gândit că nu este cazul să polueze fonic încăperea. Doamna „Gură Mare” sigur ar fi făcut față cu brio la această provocare. Poate că a simțit că merită remarca aceea: este grasă, știe bine; și alții i-au spus-o. Poate că a compătimit-o pe doamna „Gură Mare”, i-o fi înțeles frustrarea și a lăsat-o în pace știind că n-are sorți de izbândă în contextul dat. Poate există și alte scenarii.

Concluzia: respect!

Cert este că, oricât de nefavorabilă ar fi situația în care te afli la un moment dat, comportamentul pe care-l alegi este cel care dă glas nevoii tale neîmplinite. Ți-este cunoscută imaginea copilului care, neprimind atenția necesară, preferă să atragă atenție negativă decât să fie ignorat.

Din nefericire mulți nu-și conștientizează nevoile și se lasă duși de valul propriei ignoranțe. De la nivelul violenței domestice până la nivelul ședințelor ruinate din cadrul unei companii, motivul discordiei poate fi unul singur: nevoia neîmplinită de respect. Această nevoie nu ține cont de rasă, de naționalitate, de statut social sau de nivelul de educație. Indiferent de poziția pe care o ocupi, ai nevoie să fii respectat și ai datoria de a respecta. Libertatea celuilalt se termină acolo unde începe libertatea ta. Și invers.

Poți alege să te comporți într-un fel care demonstrează respect, împlinind astfel nevoia aceasta celor cu care relaționezi. Sau poți alege să-ți creezi un colț de iad pentru că „de cele mai multe ori, tocmai propria noastră atitudine şi atmosfera pe care o creăm în jur decid ce anume se va dezvălui în caracterul şi comportamentul partenerului.” (E.G.White)

Este simplu! Respectă!

Articol realizat de Narcisa Ispas

ULTIMELE ARTICOLE

Povestea cutremurătoare a...

La doar 14 ani, Mihai fum...

„Suntem o echipă în fața ...

După 18 ani de căsnicie, ...

Cum poți aduce schimbarea...

Cum poți aduce schimbarea...

Frica de moarte și impact...

Frica de moarte și impact...