miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat civilizat, respectuos și potrivit în diferite contexte. Aceste reguli variază în funcție de cultură, societate și situație, iar scopul lor este să faciliteze relațiile interpersonale și să creeze un mediu social plăcut și respectuos. Codurile bunelor maniere pot fi aplicate în diverse domenii ale vieții, inclusiv în comunicare, vestimentație, mese, întâlniri sociale și multe altele. Iată ce reguli de etichetă se recomandă a fi respectate pentru a nu fi catalogat drept necivilizat sau nepoliticos!

Transilvănenii și bănățenii, lideri la bunele maniere

Potrivit Codului Bunelor Maniere, mâncarea se taie în bucăți mici în farfurie. De pildă, burgerii trebuie tăiați cu cuțitul, chiar dacă pofta ne spune să-i înfulecăm.

Potrivit unui studiu realizat de o platformă de rezervări, fruntași la bunele maniere sunt transilvănenii și bănățenii, iar la coada clasamentului se află cei din Maramureș, Bucovina și Dobrogea.

Hajnal Komos, administrator restaurant: „Bineînțeles că ardelenii sunt mai manierați de fire, mai liniștiți. Felul în care mănâncă, felul în care au răbdare”.

Iată trei reguli principale de bune maniere:

Nu sta cu ochii în telefon când cineva vorbește cu tine

Când ești la o întâlnire de afaceri sau personală, fie ține telefonul în geantă sau în buzunar. Dacă îl lași pe masă, nu te uita la el non-stop. Este nepoliticos să lași interlocutorul să încerce să aibă o conversație cu tine în timp ce tu îți tot verifici ecranul telefonului. Pentru că dai impresia că nu te interesează întâlnirea. Dacă se întâmplă să aștepți vești urgente, spune acest lucru de la începutul întâlnirii. Cere-ți scuze dacă la un moment dat va trebui să răspunzi când ți se va scrie sau vei fi sunat.

Nu lipsi de la evenimentele la care ai confirmat prezența

Dacă îți confirmi participarea la un eveniment privat (nuntă, botez, petrecere aniversară), nu este politicos să lipsești. Pentru că gazda evenimentului te-a luat în calcul la aranjarea mesei, precum și la preparatele servite. Dacă chiar te pomenești într-o situație limită în care nu mai am cum să ajungi, să ai bune maniere înseamnă să anunți imediat gazda, să îți ceri scuze și, în măsura în care acest lucru este posibil, să propui o altă persoană în locul tău (de exemplu, dacă nu mai poți ajunge la o nuntă împreună cu partenerul, propune să vină unul dintre copiii voștri – după ce ai discutat în prealabil cu acesta).

Pe stradă și pe scări, mergi sau stai pe partea dreaptă

Atunci când mergi pe trotuar, într-un pasaj sau chiar într-un magazin, mergi pe partea dreaptă. Astfel, vei evita lovirea celor care vin din sens opus. Dacă ești pe o scară rulantă, stai pe partea dreaptă. În acest fel, persoanele care se grăbesc și vor să treacă pe lângă tine o vor face pe partea stângă. În orice caz, nu sta pe mijloc, eventual și cu brațele sprijinite de marginea scării, pentru ca nimeni să nu poată trece pe lângă tine. Dacă ești însoțit de cineva, pe scara rulantă stai fie în fața, fie în spatele persoanei, nu pe aceeași treaptă, pentru că astfel blocați trecerea.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...