Regăsirea sinelui prin artă. Unii dintre noi avem momente în care căutăm un sens și un rost al vieții. Ne căutăm identitatea spirituală și dorim să devenim oameni adevărați, prin ceea ce facem și prin ceea ce învățăm. Cu toate acestea, destul de mulți dintre noi nu au astfel de preocupări. Fiind absorbiți de lupta pentru supraviețuire, ei își neglijează sufletul, intelectul și renunță la aventura spiritului.
,,Am impresia că viața oamenilor se desfășoară pe o bază greșită. Există o gravă neînțelegere în punctul de pornire. Oamenii nu recunosc minunea pe care o constituie viața însăși…
Ceea ce le lipsește oamenilor din vremea noastră e dimensiunea cosmică, sentimentul acesta al aventurii spiritului, dincolo de realitatea aparentă. Oamenii actuali nu au antene pentru a pătrunde în realitatea adevărată, în singura realitate care contează.
Se lasă amăgiți de aparențe și se opresc la ele. Nu merg mai departe. Pentru că îi împiedică această stupidă nevoie de securitate, care taie aripile aventurii și care ferecă spiritul în închisoarea conformismului.
În cele mai grele împrejurări ale vieții, ceea ce m-a susținut a fost bucuria, am știut s-o găsesc în drumul meu. Mergeam cântând. Știam că ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla. Și nimic nu mă oprea. Pe acest sentiment al minunii pe care o reprezintă viața, al bucuriei, e clădită toată opera mea”.
De ce arta?
Arta este importantă nu doar pentru valoarea estetică pe care o exprimă. Aceasta are puterea de a comunica diverse mesaje, influența societatea, modifica viața și percepția noastră. În perioade de criză, arta este cea care ne poate uni ca comunitate și cultură, ajutându-ne să comunicăm stări, sentimente și idei comune.
În același timp, arta este o modalitate de a exprima și înțelege lumea din jurul nostru. Spre exemplu, picturile rupestre, ce reprezintă desenele rămase pe stânci sau pe pereții peșterilor încă din preistorie, ne ajută să înțelegem trecutul omenirii și modul de viață al strămoșilor noștri din Epoca de Piatră.
De asemenea, arta ne permite să documentăm și să procesăm evenimente istorice, dându-le o semnificație aparte. Spre exemplu, sculptura „Coloana Infinitului” a artistului Constantin Brâncuși, fiind ridicată în memoria soldaților români căzuți în Primul Război Mondial, are o mare importanță pentru conștientizarea istoriei noastre comune.
Regăsirea sinelui prin artă
În emisiunea ”Dă sens vieții” cu Ionică Herlea, invitata Ada Vertan, producătoare de film, transmite un mesaj oamenilor de pretutindeni:
”Nu vă uitați niciodată mentorii. De obicei mentorii sunt mai mari ca vârstă. Să îi ajute în perioadele care urmează pentru că acum noi suntem la maturitate și ei sunt foarte bătrâni. Am și eu astfel de mentori. Doamna Lucia Hosu. Să ne respectăm mentorii care sunt rădăcinile noastre. Și părinții, bunicii.”
Aici poți urmări întreaga emisiune: