sâmbătă, septembrie 30, 2023
Acasă Emisiuni Alături de tine Refuzul este alegerea corectă atunci când vine vorba de dependență!

Refuzul este alegerea corectă atunci când vine vorba de dependență!

„Cu cât consumi mai mult, cu atât trăiești mai puțin!“. A7TV, în colaborare cu TEEN CHALLENGE, demarează o campanie de prevenție a dependenței, în care ni se reamintește că refuzul este mereu alegerea corectă!

 

Dependența, de orice natură ar fi, este foarte periculoasă, atât pentru persoanele care cad în această „capcană”, dar, mai ales, pentru oamenii din viața acestora. Este o problemă care trebuie atât prevenită, iar, mai apoi, conștientizată.

 

În platoul televiziunii A7TV, în cadrul emisiunii ”Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi Mureșan, a pășit unul  dintre “câștigătorii” luptelor cu dependențele, Raul Cuibuș (fost dependent de jocuri de noroc).

 

Când Raul a fost întrebat cum a început povestea lui cu jocurile de noroc, acesta a mărturisit:

“La vârsta de 15 ani, în timp ce ieșeam cu prietenii în oraș, unul a băgat la aparate 50 de lei, scoțând o sumă de bani mult mai mare.

Atunci am înțeles că pot înmulți banii fără prea multă muncă și într-un timp foarte scurt. Am băgat prima dată 10 lei și am câștigat 100! De atunci viața mea s-a schimbat!”

 

După o adolescență pierdută, la vârsta de 18 ani a luat hotărârea să se refugieze în credință, deoarece doar Dumnezeu îl putea ajuta:

“La 18 ani m-am pocăit, dar după o perioadă am început să bag din nou sume mici de bani, deoarece simțeam că mă plictisesc și așa am declanșat din nou această dependență”

De la jocurile de noroc totul a degenerat, fiind nevoit să mintă, să manipuleze și chiar să fure pentru a face rost de bani.

”M-am gândit să mă sinucid, nu voiam să mai sufere și alte persoane pe lângă mine!”

După acest episod, a reușit să se căsătorească, să facă un copil, însă dorința de a continua să joace a fost mai mare.

“Banii de la nuntă i-am băgat la păcănele. Mai apoi, mergeam să cumpăr lapte praf pentru copil, dar nu mai ajungeam acasă cu laptele. Toți banii pe care îi produceam, ajungeau în aparate.”

Înainte să ajungă la centru, Raul a stat de vorbă cu soția lui, care a fost lângă el în toate momentele grele.

“Ea a căzut la picioarele mele și mi-a zis că nu plânge pentru faptul că nu avem bani, ci pentru faptul că o să ajung în iad pentru lucrurile rele pe care le fac.

Atunci a fost momentul în care mi-am dat seama că Dumnezeu m-a binecuvântat cu o soție minunată, am un copil și o viață minunată, cărora nu le pot da cu piciorul.”

 

În platoul  A7TV a mai fost și directorul Teen Challenge Smart.

“Îl știu pe el de când a intrat în program, însă, de fiecare dată când îi ascult povestea, mă emoționez. De fiecare dată când un om are o dependență, alte 10 persoane suferă pe lângă el!” 

Chiar dacă mulți nu consideră neapărat jocurile de noroc ca fiind o dependență, ci doar un mod de a face bani, în realitate este o problemă la fel de mare precum alcoolul sau drogurile.

“Nu te bucură consumul de substanțe, dar adrenalina pe care o oferă așteptarea aceasta de a pierde sau de a câștiga este problema reală”

 

Dependențele distrug familii, relațiile cu oamenii din jurul nostru, dar, mai ales, distrug persoanele care ajung să dețină aceste vicii. Trebuie susținuți, înțeleși și ascultați, doar așa reușesc să învingă această luptă grea.

 

Specialiștii pot avea un efect favorabil asupra problemelor de acest gen. A7TV alături de Teen Challenge Smart “servesc” prevențiile, cauzele și, mai apoi, soluționarea dependențelor, astfel încât oamenii să știe când sunt pe punctul de a cădea în această capcană, ce înseamnă exact o dependență și cum poate fi evitată.

 

 

Sourcea7tv

ULTIMELE ARTICOLE

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv?

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv? ''Credeam că toți bărbații sunt ca tata. M-am căsătorit la 15 ani. După câteva zile au...

Salariul minim crește în România

Salariul minim crește în România. De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut garantat în plată va crește de la 3.000 la...

Răbdare și… umor

Răbdare și... umor. Ce se întâmplă atunci când părinții devin adevărați maeștri ai răbdării în procesul de creștere a copiilor școlari mici? Cum poate...

O planetă infectată de demență

O planetă infectată de demență. Numărul persoanelor adulte care trăiesc cu demenţă la nivel mondial este pe cale să se tripleze, ajungând la 153...