miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Articole Recomandări în ceea ce privește folosirea pistolului de masaj - (doar) nu...

Recomandări în ceea ce privește folosirea pistolului de masaj – (doar) nu vrei vânătăi sau dureri, nu-i așa?

Masajul se numără printre formele de terapie folosite de milenii pentru beneficiile vădite asupra sănătății fizice și mentale. E drept că tehnicile au evoluat considerabil, în acord cu nevoile oamenilor și evoluția tehnologiei, dar scopul acestuia nu s-a îndepărtat prea mult – rămâne o opțiune de luat în considerare în cazul durerilor, în căutarea relaxarii sau pentru stimularea circulației sanguine.

Grație tehnologiei, masajul a evoluat semnificativ de la tehnicile manuale către cele intermediate de ultimele descoperiri tehnologice – scaunele cu masaj sau, mai nou, pistoalele cu masaj. Acest dispozitiv portabil, de mici dimensiuni, promite alinarea durerilor musculare și îmbunătățirea circulației prin vibrații de înaltă frecvență. 

Prin aceste vibrații, mușchii și țesuturile moi sunt stimulate, fiind de mare ajutor în a reduce timpul de recuperare și de a ameliora durerile musculare, mai ales în cazul atleților sau al sportivilor de performanță. Totuși, această tehnologie de wellness poate fi folosită și de cei care se confruntă cu tensiuni musculare cauzate de stilul de viață sedentar sau de activități repetitive la locul de muncă, dar cu atenție, respectând următoarele recomandări:

Pistolul de masaj se alege cu atenție

Este esențial să fie un model de înaltă calitate, cu mai multe viteze și capete interschimbabile. Aceste caracteristici permit adaptarea masajului în funcție de zona corpului și de intensitatea dorită. De asemenea, pistolul de masaj trebuie să aibă un design ergonomic, să fie ușor de manevrat, care să nu cauzeze disconfort în timpul utilizării.

Zone sigure versus zone sensibile

Pentru a evita situațiile neplăcute este crucial să avem cunoștințe de bază despre anatomia corpului uman. Gâtul, zona lombară și articulațiile sunt considerate sensibile, deoarece țesuturile sunt mai subțiri și mai aproape de suprafața pielii, iar oasele și nervii sunt mai puțin protejați. Aici se va aplica o presiune redusă și se va evita masajul direct pe coloana vertebrală, pe articulații sau pe zonele unde pielea este subțire sau sensibilă.

Anumite părți ale corpului trebuie evitate complet atunci când se folosește un pistol de masaj de la Ortosan. Aici sunt incluse zonele cu inflamații acute, răni deschise, tumori, varice sau cu probleme circulatorii cunoscute. De asemenea, nu se recomandă utilizarea pe abdomenul inferior sau pe zonele cu sensibilitate crescută.

Persoanele care suferă de fibromialgia sau artrită trebuie să fie și mai precaute. În aceste cazuri, este recomandat să se consulte un medic specialist sau un terapeut înainte de a folosi pistolul de masaj.

Tehnicile corecte de masaj

Pistolul de masaj oferă de obicei mai multe setări de viteză, permițând utilizatorului să ajusteze intensitatea masajului. Este vital să începem cu o setare mai scăzută și să creștem intensitatea treptat, în funcție de reacția și confortul personal. În general, se recomandă ca masajul să nu depășească 2 minute pentru aceeași zonă; un masaj prelungit va duce la suprastimulare, provocând vânătăi, disconfort sau chiar durere.

Mișcările trebuie să fie fluide și constante, fără să se apese prea tare sau să se mențină dispozitivul într-un punct fix pentru prea mult timp. O apăsare blândă și graduală va evita iritarea țesuturilor. De asemenea, este recomandat să se folosească mișcări longitudinale de-a lungul mușchilor și să se evite mișcările circulare pe zonele osoase sau articulare.

La orice tip de durere sau disconfort excesiv se reduce intensitatea sau se schimbă zona de aplicare. Nu trebuie ignorate semnalele de avertizare pe care corpul le transmite!

Precauții suplimentare

În ciuda beneficiilor pe care le oferă, folosirea pistolului de masaj nu este recomandată persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui, boli de piele sau probleme cardiace. De asemenea, acest dispozitiv nu este un substitut pentru tratamentul medical profesional în cazul leziunilor grave sau al durerilor cronice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...