luni, aprilie 15, 2024
Acasă Articole Noutăți Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii. Acesta ar fi un lucru extraordinar pentru multe persoane care suferă de frici incontrolabile. Tehnologia ar putea îmbunătăți viața oamenilor. Este o frază auzită rar dar poate trebuie spusă mai des.

Ce reprezintă fobia?

Experții doc.ro consideră că fobia este o teamă incontrolabilă, irațională și de durată față de un anumit obiect, situație sau activitate. Această frică poate fi atât de copleșitoare, încât o persoană afectată poate face eforturi mari pentru a evita sursa acestei frici. Există fobii specifice și fobii complexe.

Cum ne afectează viața fobia specifică?

Impactul unei fobii specifice asupra vieții depinde de cât de ușor îi este persoanei afectate să evite obiectul, locul sau situația care îi produce teamă. Deoarece oamenii fac tot ce pot pentru a evita sentimentele incomode și adesea terifiante, fobiile pot perturba rutina zilnică. Pot limita eficiența muncii, pot reduce stima de sine și-și pot exercita presiunea și asupra relațiilor.

Ce presupune terapia virtuală?

Terapia virtuală se folosește de aplicații și programe de imersiune vizuală în care sunt simulate vizual și auditiv anumite situații. Aceasta oferă pacientului, care suferă de diverse fobii, un mediu sigur și confortabil în care să simuleze și să retrăiască diferite experiențe pentru a-și putea trata anumite afecțiuni. Pacientul care face terapie virtuală utilizează ochelari speciali de proiecție 3D și căști pentru experiențele vizuale, auditive și chiar kinestezice prin care trece în timpul simulării situației respective.

De exemplu, în cadrul terapiei virtuale, persoana care suferă de frica de zbor cu avionul întâlnește obiectul fricii într-o lume virtuală care simulează realist situația generatoare de fobie, fiind ghidată în permanență de psihoterapeut. Reacțiile și progresele sale sunt astfel monitorizate și evaluate pe tot parcursul ședinței.

Pacientul se va simți în siguranță

Astfel, pacientul se simte în siguranță, iar expunerea treptată la stimul îl obișnuiește și îi construiește treptat imunizarea la această fobie. În timpul unei astfel de ședințe, în care se folosește mediul virtual, pacientul se simte că și cum ar fi în avion. Însă este ajutat și asistat de psihoterapeut prin întrebări specifice, menite să-l ajute să-și învingă treptat fobia.

Astfel, el experimentează majoritatea activităților care au loc într-un avion. Privește pe fereastră și vede modificări de vreme, cum ar fi furtuna și fulgerele. Aude sunetele specifice de motor și anunțurile echipajului. Folosind terapia de expunere prin realitate virtuală la persoanele cu frică de zbor cu avionul, pacientul trece ușor, cu pași mici, prin toate etapele zborului, de la check-in, la decolare, zbor și aterizare.

Expunerea la un stimul se face până când nivelul anxietății ajunge la un nivel confortabil. Pe care pacientul să îl poată gestiona, iar apoi se trece la expunerea la un alt stimul.

Ședințele de terapie virtuală pentru orice fobie specifică durează în medie între 40-45 de minute. În funcție de nivelul anxietății inițiale, pacientul poate avea nevoie de 10 până la 12 ședințe.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...