Acasă Editoriale Actualitate Războiul din ...

Războiul din Ucraina, motiv de dilemă, din ce în ce mai mare, pentru Vladimir Putin

Jurnaliștii de la site-ul de investigații Meduza, blocat de autoritățile ruse în data de 4 martie, concomitent cu restricționarea accesului rușilor la BBC și Deutsche Welle, citează două surse apropiate Kremlinului care afirmă că oficialii ruși nu sunt siguri cum să procedeze în continuare în legătură cu anexarea așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk și a teritoriilor ocupate din regiunile Herson și Zaporojie.

 

Conform calculelor făcute de jurnaliștii de investigație ruși, forțele armate ale Moscovei controlează acum 60,25% din teritoriul regiunii Donețk, cifră care nu a crescut semnificativ în ultima perioadă (în urmă cu o lună era de 59,7%).
În pofida acestui fapt, sursele Meduza afirmă că Kremlinul nu a renunțat deocamdată la ideea de a organiza referendumuri la toamnă privind anexarea autoproclamatelor RPD și RPL, precum și a celorlalte teritorii ce aparțin Ucrainei.
Kremlinul credea anterior că ar putea organiza toate referendumurile pe 11 septembrie, când în Rusia urmează să aibă loc alegeri pentru legislativele regionale și înlocuirea mai multor guvernatori. Cu toate acestea, conform planului inițial, trupele rusești trebuiau să ocupe până la această dată întreg teritoriul regiunii Donețk.
La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, marcând o escaladare abruptă a războiului ruso-ucrainean, care începuse în 2014. Invazia a provocat criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, peste 6,6 milioane de ucraineni fugind din țară și o treime din populație fiind strămutată. Invazia a provocat, de asemenea, penurie de alimente la nivel mondial.

ULTIMELE ARTICOLE