vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Articole Noutăți Război în Israel

Război în Israel

Război în Israel. Peste 1.000 de persoane au fost ucise și alte câteva sute rănite după ce membri ai grupării palestiniene Hamas s-au infiltrat sâmbătă în Israel și au lansat mai multe atacuri asupra forțelor armate și civililor. Ca urmare a acestor evenimente, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat război grupului Hamas.

Scurt istoric

Deși violențele au izbucnit brusc, acestea vin la capătul unui an plin de tensiuni între cele două tabere. Din 2006 gruparea Hamas conduce Fâșia Gaza, după ce a reușit să își neutralizeze rivalii de la Fatah. Ulterior, Israel și Egipt au impus o blocadă navală asupra Fâșiei Gaza, în 2007.

Hamas, gruparea aflată la putere în Gaza, a declarat că actuala operațiune din Israel reprezintă un răspuns la blocadă, dar și la recentele raiduri militare israeliene în Cisiordania. Totodată, Hamas justifică atacurile prin trimitere la violențele de la Moscheea al-Aqsa, un loc religios disputat din Ierusalim, cunoscut de evrei sub numele de Muntele Templului.

Până în data de 19 septembrie, 227 de palestinieni fuseseră uciși de trupele israeliene, potrivit cifrelor ONU, cele mai multe dintre aceste decese – 189 – au avut loc în Cisiordania. Cel puțin 29 de israelieni, majoritatea în Cisiordania, au fost de asemenea uciși în acest an, potrivit ONU.

Rusia se folosește de situația din Orientul Mijlociu

Rusia lui Putin se folosește și va „exploata” atacurile teroriste Hamas din Israel în folosul acțiunilor de propagandă ale Moscovei, cu scopul a reduce sprijinul financiar și militar al SUA și al Occidentului pentru Ucraina, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW – Institute for the Study of War), un centru de studii strategice și militare din Statele Unite care s-a remarcat prin analizele sale zilnice referitoare în special la desfășurarea războiului din Ucraina.

Astfel, conform ISW, Kremlinul a „amplificat” numărul acțiunilor de informare și propagandă, după atacurile teroriste petrecute în Israel în weekend.

„Narațiunea” propagandei ruse „acuză în principal Occidentul că neglijează actualul conflict din Orientul Mijlociu în favoarea sprijinului acordat Ucrainei și sugerează că actuala comunitate internațională va înceta să mai acorde importanță Ucrainei”, se arată în analiza ISW.

Situația la data de 9 octombrie 2023, ora 21:20

Potrivit BBC, Ministerul Sănătății din Palestina raportează peste 220 de morți. În timp ce Israelul declară că a pierdut peste 200 de israelieni. Sunt înregistrați și peste 1000 de răniți. De asemenea, zeci de militari israelieni ar fi fost luați ostatici de teroriștii Hamas.

2 COMENTARII

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...