În România, șomajul se va dubla în acest an față de 2019, în contextul pandemiei de COVID-19, anticipează agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.
De asemenea, economia României va scădea cu aproape 6%, iar deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB, mai mare chiar decât cel prognozat de ministrul Finanțelor.
Rata şomajului în România ar urma să urce la 8% în 2020, de la un minim istoric de 3,9% în 2019, ca urmare a pierderii locurilor de muncă din cauza pandemiei de coronavirus.
Aceasta ar fi cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-un singur an, potrivit unei analize Fitch Ratings.
Analiştii Fitch se aşteaptă, de asemenea, ca deficitul bugetar să urce la 8% din PIB în 2020, ca urmare a scăderii veniturilor, în condiţiile în care majoritatea sectoarelor economice suferă o majorare a cheltuielilor.
Prognoza Fitch este chiar mai pesimistă decât a ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, care a anticipat un deficit de 6,7%.
Fitch se aşteaptă ca deficitul să se reducă la 4,2% din PIB în 2021, graţie în parte şi revenirii activităţii economice.
„Prognoza noastră se bazează pe presupunerea că guvernul va ţine sub control cheltuielile non-discreţionare, în particular prin reducerea sau anularea majorării pensiilor cu 40% în luna septembrie.
Cu toate acestea, contextul politic complicat ar putea afecta aceste planuri şi ar putea duce la o deteriorare mai prelungită a indicatorilor financiari.
Pe ansamblu, în pofida eforturilor actualei administraţii pentru a îmbunătăţi managementul fiscal, istoricul slab al României în ceea ce priveşte consolidarea fiscală agravează riscurile în scădere asupra ratingului”, avertizează Fitch.
În ceea ce priveşte datoria publică a României, prognozele Fitch arată că aceasta va creşte până la 45% din PIB în 2020 de la 35,2% din PIB în 2019.
„Chiar dacă este vorba de un nivel sub media de 50% înregistrată în cazul ţărilor care beneficiază de un rating ‘BBB’, ar fi totuşi cel mai ridicat nivel de după 1995”, susţine agenţia de rating.