vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Rata inflației din Turcia a ajuns la 54%

Rata inflației din Turcia a ajuns la 54%

Inflația din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani, de 54,44%, ceea ce este peste estimările pentru februarie, în timp ce lira continuă să se deprecieze, iar prețurile energiei cresc, scrie CNBC.

 

Prețurile bunurilor de larg consum au crescut cu 4,81% față de luna precedentă, a transmis Institutul de Statistică din Turcia. Indicele prețurilor la producători a crescut cu 7,22% față de luna anterioară, înregistrând o creștere anuală de 105%.

Importurile record de energie din ianuarie au influențat deficitul comercial al Turciei, iar prețurile materiilor prime continuă să crească pe fondul preocupărilor legate de aprovizionare și a invaziei ruse a Ucrainei. Cotația țițeiului Brent a crescut cu 53% până în prezent.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acordat prioritate creditelor și exporturilor, în timp ce susține constant – împotriva legilor economice – că creșterea dobânzilor agravează inflația, mai degrabă decât o atenuează.

Banca centrală a Turciei a redus ratele dobânzilor cu 5% din septembrie. Lira turcească a pierdut aproximativ 47% din valoarea sa în ultimul an, într-o criză cauzată de refuzul lui Erdogan de a majora dobânzile pe măsură ce inflația a crescut constant.

Deprecierea monedei i-a afectat puternic pe turci, deoarece valoarea salariilor lor a scăzut, iar costurile vieții au crescut dramatic. Creșterile abrupte ale tarifelor la energie electrică și gaze naturale au agravat situația cetățenilor și a întreprinderilor.

Inflaţia din ianuarie a fost de 48,7%, deja cea mai mare din ultimele două decenii.

SourceCNBC

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...