8.5 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Rata inflației din Turcia a ajuns la 54%

Rata inflației din Turcia a ajuns la 54%

Inflația din Turcia a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani, de 54,44%, ceea ce este peste estimările pentru februarie, în timp ce lira continuă să se deprecieze, iar prețurile energiei cresc, scrie CNBC.

 

Prețurile bunurilor de larg consum au crescut cu 4,81% față de luna precedentă, a transmis Institutul de Statistică din Turcia. Indicele prețurilor la producători a crescut cu 7,22% față de luna anterioară, înregistrând o creștere anuală de 105%.

Importurile record de energie din ianuarie au influențat deficitul comercial al Turciei, iar prețurile materiilor prime continuă să crească pe fondul preocupărilor legate de aprovizionare și a invaziei ruse a Ucrainei. Cotația țițeiului Brent a crescut cu 53% până în prezent.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acordat prioritate creditelor și exporturilor, în timp ce susține constant – împotriva legilor economice – că creșterea dobânzilor agravează inflația, mai degrabă decât o atenuează.

Banca centrală a Turciei a redus ratele dobânzilor cu 5% din septembrie. Lira turcească a pierdut aproximativ 47% din valoarea sa în ultimul an, într-o criză cauzată de refuzul lui Erdogan de a majora dobânzile pe măsură ce inflația a crescut constant.

Deprecierea monedei i-a afectat puternic pe turci, deoarece valoarea salariilor lor a scăzut, iar costurile vieții au crescut dramatic. Creșterile abrupte ale tarifelor la energie electrică și gaze naturale au agravat situația cetățenilor și a întreprinderilor.

Inflaţia din ianuarie a fost de 48,7%, deja cea mai mare din ultimele două decenii.

SourceCNBC


ULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]