Putem controla ce se întâmplă în viața noastră?

1
325

Putem controla ce se întâmplă în viața noastră? Nevoia de control a oamenilor este prezentă în aproape orice aspect al vieții lor. Ea apare în urma anumitor traume, dar este regăsită și în genetica noastră. Controlul poate fi tradus și ca putere, lucru care poate diferenția oamenii între ei.

Ne poate afecta nevoia de control?

Vom fi înclinați să credem că a deține controlul provoacă satisfacție și mulțumire. O persoană motivată de o nevoie de control, trebuie, după ea, să dețină controlul tuturor evenimentelor vieții ei și va face totul ca să-l obțină. Va ajunge să își exercite controlul asupra celorlalți prin modalități minuțioase de le planifica acestora ce au de făcut în cel mai mic detaliu. Un efect negativ pe care îl are nevoia de control într-o relație (fie de serviciu, fie relație romantică sau cu un părinte) este gaslighting-ul – o formă de manipulare psihologică cu scopul de a pune la îndoială realitatea celuilalt. Un exemplu de gaslighting este  atunci când partenerul își exprimă emoțiile, iar celălalt îl acuză că este mult prea sensibil. Drept urmare, mulți își doresc controlul în moduri disproporționate și nesănătoase. Experiența abuzului sau a neglijării emoționale sau fizice, de exemplu, îi poate face pe oameni să caute modalități de a-și recăpăta controlul asupra vieții lor.

Cum ne dăm seama că nevoia de control a ajuns să fie o obsesie?

Persoana cu o nevoie de control exagerată are ferma convingere că este singura capabilă să-și cunoască adevărata valoare sau că singurul mod de a se asigura că totul va fi ok este să se implice personal în fiecare detaliu. Tocmai de aceea, oamenii devin repede obsedați de dorința de a avea mereu situația sub control, dar și de a avea întotdeauna dreptate.

Putem controla ce se întâmplă în viața noastră?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, teologul Cornel Dărvășan răspunde la această întrebare: ”Într-o anumită măsură. Chiar în mare măsură putem controla. Eu cred că noi suntem făuritorii propriului destin. Noi putem alege.  Există anumite bariere. Dar răspundem pentru acțiunile noastre. În limitele noastre putem să schimbăm lumea din jurul nostru sau putem fi un pol de influență pentru mai mulți oameni. În contextul acesta cred că decidem pentru viața noastră.  Într-un alt context însă care vizează globalizarea, istoria de facto. Nu putem știi și nu putem influența, dar avem o mare speranță. Aceea că Dumnezeu este la cârmă.” Te invităm să urmărești întreaga emisiune:

1 COMENTARIU

Comments are closed.