Peste 100 de persoane din două centre de îngrijire a vârstnicilor din județul Cluj sunt consultate de la distanță de medici și le sunt monitorizate glicemia și tensiunea arterială în cadrul unui proiect pilot de telemedicină lansat de Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca.
Potrivit unui comunicat al SCJU transmis, luni, două stații centrale de monitorizare au fost instalate în UPU Cluj-Napoca și în Secția Clinică Diabet Zaharat a spitalului.
„Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a lansat un proiect pilot, de telemedicină, iar două stații centrale de monitorizare au fost instalate în UPU Cluj-Napoca și în Secția Clinică Diabet Zaharat. Au fost incluse în proiect două cămine pentru vârstnici, unul din Sălicea și unul din Florești, care au peste 100 de persoane internate. Prin intermediul platformei instalate în UPU, cele două cămine au posibilitatea de a discuta direct cu un medic care poate oferi indicații terapeutice, având la dispoziție datele biomedicale ale pacientului, încărcate automat pe platformă, cu ajutorul unor biosenzori. Platforma instalată în Secția Clinică Diabet Zaharat înregistrează măsurătorile pacienților diabetici care își monitorizează constant tensiunea arterială și glicemia, și permite, dacă este cazul, ca pacientul să interacționeze de la distanță cu medicul curant”, se arată în comunicat.
Reprezentanții spitalului clujean au explicat că telemedicina presupune consultații oferite la distanță, prin intermediul atât al conexiunilor audio-video, cât și al unor biosenzori cu rol de monitorizare la distanță a parametrilor biomedicali importanți, cum sunt tensiune arterială, puls, concentrația de oxigen din sânge, glicemie.
Directorul medical al SCJU Cluj-Napoca Adela Golea, a menționat că proiectul înseamnă un confort sporit pentru toate categoriile de pacienți, fie că este vorba de vârstnici instituționalizați sau persoane preocupate de a-și monitoriza continuu parametrii de sănătate, care nu mai trebuie să se deplaseze la medic.
„În același timp, sistemul crește accesibilitatea la servicii medicale și opinii de specialitate. Pentru spital, implementarea sistemului ar aduce costuri mai mici de spitalizare, degrevarea serviciului de urgență și alocarea resurselor pentru cazurile critice. Ne dorim, în urma proiectului pilot, să pregătim terenul pentru adopția în România a soluțiilor de telemedicină”, a spus Golea.
Mirela Achim-Herța, directorul căminului de vârstnici din Sălicea, a subliniat că prin intermediul serviciului de tele-asistență medicală se evită deplasarea persoanelor internate în căminul din Sălicea la UPU Cluj-Napoca.
„Facilităm, prin această platformă, examinarea de la distanță a stării de sănătate a rezidenților și obținerea de recomandări de la medici specialiști. Se intervine benefic și eficient în cazuri pentru rezolvarea cărora, în alte condiții, ar trebui să mobilizăm mult mai multe resurse”, a spus aceasta.
După evaluarea rezultatelor proiectului pilot, SCJU Cluj-Napoca își propune să extindă soluția de telemedicină și în alte locații.
Sursa: Mediafax