Proiect: fără subvenții de la stat pentru partidele politice în anumite condiții. De-a lungul istoriei, politica a fost un domeniu dominat de bărbați. Femeile au avut acces limitat sau chiar interzis. Însă, odată cu evoluția mișcărilor pentru drepturile femeilor și schimbările sociale din ultimele decenii, femeile au început să câștige teren în politică. Ele au devenit actori importanți în luarea deciziilor care influențează viața comunităților și a națiunilor. Cu toate acestea, deși progresul este evident, femeile continuă să se confrunte cu numeroase provocări și obstacole în calea lor spre o reprezentare egală în politică.
Despre ce proiect este vorba?
Women for a Better Society este o organizaţie non-guvernamentală. Ea militează pentru promovarea drepturilor femeilor şi a egalităţii de şanse în societatea românească. Aceasta salută adoptarea, chiar şi tacită, a unui amendament la legea privind finanţarea formaţiunilor politice din România. Astfel să se prevadă că partidele vor primi subvenții doar dacă pe listele pentru alegerile locale și parlamentare sunt cel puțin 30% femei. Ar fi fost de dorit un vot explicit în urma unei dezbateri parlamentare consistente. Dar, chiar şi în această situaţie, este bine că propunerea a trecut de prima cameră sesizată (Senatul). În acest context, se creează oportunitatea ca, în urma unui vot în până la 1 octombrie în Camera Deputaţilor, această lege să poată produce efecte începând cu alegerile parlamentare din 1 Decembrie.
Declarația preşedintei ONG-ului Women for a Better Society:
„Eu mă bucur că acest proiect, născut în urma Conferinței <<Femei în politică pentru o societate mai bună>> organizate de noi în 25 martie a.c., a fost adoptat de Senat. Le mulţumesc doamnelor care au înţeles că nu sunt relevante liniile de demarcaţie politică şi au susţinut schimbarea legislaţiei: Laura Vicol, Cristina Trăilă, Alina Gorghiu, Gabriela Firea etc.
Sper că se vor mobiliza toate la Camera Deputaţilor pentru a vedea că legea produce efecte la parlamentarele din 1 Decembrie. Este important ca Puterea să nu blocheze proiectul la Camera Deputaţilor şi să avem un vot exprimat în următoarele săptămâni. Declarativ, liderii tuturor partidelor susţin că sunt de acord cu un procent mai mare de femei pe listele de partid. Dar trebuie ca aceste angajamente să fie transpuse în realitate. Or, noi am văzut la alegerile locale din 9 iunie a.c. că doar 6,5% dintre primari sunt doamne şi doar 9% dintre consilierii locali sunt femei”, a declarat Ana Maria Pătru.
Impactul pozitiv al prezenței femeilor în politică:
Îmbunătățirea calității guvernării:
Studiile arată că prezența femeilor în funcții de conducere politică poate duce la o îmbunătățire a calității guvernării. Femeile sunt adesea asociate cu un stil de leadership mai colaborativ și mai orientat spre consens. Acest lucru poate contribui la o guvernare mai echitabilă și mai eficientă. De asemenea, femeile sunt mai predispuse să prioritizeze politici care promovează bunăstarea socială, educația și sănătatea. Ele aduc astfel beneficii tangibile pentru societate.
Inspirația și promovarea noilor generații:
Femeile care reușesc să obțină poziții de putere în politică devin modele pentru noile generații de femei și fete. Prezența femeilor în politică poate inspira alte femei să își urmeze ambițiile și să se implice în viața publică, contribuind astfel la creșterea numărului de femei în politică pe termen lung. Această schimbare este esențială pentru atingerea unui echilibru de gen în sfera politică și pentru asigurarea unei reprezentări adecvate a intereselor tuturor cetățenilor.