Ce trebuie să iei în calcul pentru un proiect de casă 2018? Care sunt tendințele pentru acest an? Ce greșeli ar trebui să nu facem atunci când ne gândim la un proiect de casă 2018 și nu numai? Ce ne sfătuiesc specialiștii?
Care sunt tendințele? Proiect de casă 2018
Anul acesta, în general, se caută realizarea caselor mici, de maxim 120 metri pătrați, cu o amprentă la sol de 60/60 metri pătrați. O astfel de casă presupune ca la parter să fie amenajate o bucătărie, un living spațios și o baie de serviciu. La etaj vor fi amenajate 3 dormitoare (de aproximativ 4/3 metri), o baie matrimonială și una comună.
Avantajele acestui tip de casă:
- poate fi întreținută ușor
- consum redus de combustibil
- atunci când copiii pleacă la casele lor, spațiul de la parter poate fi reamenajat ca dormitor pentru părinți. Etajul poate fi folosit doar atunci când revin copiii sau pentru oaspeți.
Tendințele în 2018 sunt pentru proiecte de casă tip mediteranean, adică casa cu terasă circulabilă (fără acoperiș). Specialiștii ne avertizează însă că dacă alegem acest tip de casă, trebuie să ne asigurăm că terasa este bine realizată. În caz contrar, în 4-5 ani va trebui refăcută datorită faptului că apa infiltrată va îngheța și terasa se va umfla.
Proiect de casă 2018. Ce ne sfătuiesc specialiștii?
Indiferent dacă ne orientăm sau nu către un proiect de casă mediteranean, specialiștii ne sfătuiesc să ținem cont de anumite aspecte. De asemenea, ar trebui să evităm anumite greșeli frecvente. Iată care sunt acestea!
1. Proiectant bun
Un proiect de casă 2018 bun necesită un proiectant bun. Întrebați-vă prietenii, rudele, cunoștințele, colegii de serviciu care vă pot da o recomandare utilă. De asemenea, cereți să vedeți portofoliul acestuia pentru a vă putea face o ideea cu privire la modul în care lucrează acesta. Trebuie să vă placă și să aveți o bună comunicare.
2. Tema proiectului
Atunci când mergeți la proiectant trebuie să știți ce-i cereți. Cu alte cuvinte, tema proiectului trebuie să fie clară. Exemplu: vreți o casă de 120 metri pătrați cu parter și etaj și cu o amprentă la sol de 60/60 metri pătrați. La parter să existe bucătărie, living și baie de serviciu. La etaj vor fi 3 dormitoare și două băi: una matrimonială și una comună. Casa va fi tip mediteranean cu terasă circulabilă (sau necirculabilă). Dacă va avea acoperiș, atunci va trebui să precizați dacă vreți sau nu mansardă.
De ce este important să știți ce vreți? Pentru că orice modificare de proiect costă bani, timp și nervi. Modificările presupun reautorizarea proiectului, eventual a structurii de rezistență. Autorizațiile se obțin și așa destul de greu, prin urmare nu vreți să reluați procesul. Cineva spune că cel mai mare „blestem” este să fii nevoit să obțin autorizații, în ordine, de la ISU, Enel și Primărie. Așa că, mergeți la proiectant cu tema făcută!
3. Diriginte de șantier, proiectul tehnic și cadastru – Proiect de casă 2018
Căutați un diriginte de șantier bun! Adică unul care va fi prezent să supervizeze construcția, nu doar să „țină” hârtii.
Specialiștii ne avertizează și cu privire la o greșeală frecventă. Majoritatea vor doar un proiect de casă pentru autorizare și nu investest și într-un proiect tehnic. Acesta trebuie să fie bine realizat și urmărit de către dirigintele de șantier.
După aceea, va trebui să ne orientăm către un cadastrist sau un topometrist pentru a ne da punctele din cadastru. Cu siguranță, nu vreți să aveți probleme cu vecinii!
4. Alegerea echipei
Sunteți în stadiul alegerii echipei care să vă realizeze proiectul. Este foarte important să nu vă grăbiți! Interesați-vă la cunoscuți, cereți recomandări de la alți clienți și bineînțeles portofoliul de lucrări. Un proiect de casă 2018 bun, necesită o echipă bună!
După ce alegeți echipa, specialiștii ne îndeamnă să ținem cont de următoarele sfaturi:
- atunci când negociați prețul, stabiliți de la început dacă veți lucra cu cofragul clientului sau al constructorului. Ideal ar fi cu cofragul constructorului și acesta să fie inclus în preț. În general, oamenii nu cunosc acest amănunt, negociază prețul lucrării și se trezesc că mai au de plătit și cofragul. Prin urmare, nu vreți să vă stricați ziua!
- Atentie la finisaje! Calitatea implică costuri cu materiale și manoperă!
- Dezvoltați o comunicare și o colabarare bună între voi și echipă!
- Atenție! Dați bani pe lucrările finalizate! De obicei, cei care au plătit în avans, nu au mai văzut acei bani și s-au mulțumit cu ce lucrările care au ieșit!
- Nu puneți nici condiții exagerate, altfel riscați să rămăneți fără echipă!
5. BCA sau cărămidă
Un proiect de casă 2018 bun trebuie să se materializeze într-o casă bună. Așa că va trebui să alegeți între BCA și cărămidă. Prețul este aproximativ același, însă ideal ar fi să alegem cărămida. Spre deosebire de BCA (Beton celular autoclavizat), realizat dintr-un amestec de nisip, ciment, var, ghips, apă și generator de gaze, cărămida este din pământ, deci mai natural. Astfel, veți evita eterna întrebare: este sau nu sănătos BCA-ul?
6. Izolația termică
Dacă doriți să aveți costuri mici cu căldura, atunci va trebui să luați în calcul o izolație exterioară bună. Ideal ar fi o izolație termică de peste 15 cm, pentru că temperatura de zero grade Celsius se înregistrează în înteriorul stratului de izolație.
La o izolație termică de 8-10 cm, temperatura de zero grade Celsius se înregistrează la interfața dintre perete și stratul de izolație. Aceasta înseamnă că, la o temperatură de -20 de grade Celsius, pereții casei vor resimți o temperatură de zero grade. Deci, ca și cum nu ai avea izolație.
La o izolație termică de sub 8 cm, temperatura de zero grade Celsius se înregistrează în interiorul pereților casei. Aceasta înseamnă pereți reci și consum mai mare de combustibil pentru încălzirea acestora.
Izolația termică socotită aproape perfectă ajunge la o grosime de 37 cm. În acest caz avem de-a face cu o casă pasivă, care nu mai are nevoie de combustibil pentru încălzire.
Dacă am lămurit problema grosimii izolație, acum să răspundem și la întrebarea: Ce tip de izolație să folosim? Specialiștii ne recomandă vata bazaltică în loc de polistiren. Este adevărat că este cu aproximativ 50% mai scumpă decât polistirenul, însă este mai sănătoasă și nu ia foc. Polistirenul, chiar și cel ignifugat, tot arde. Alegerea tipului de izolație va ține până la urmă de „buzunarul” fiecăruia.
7. Încălzirea centrală
În final, vom aborda problema sistemului de încălzire. Avem de ales între lemn, gaze sau electric. Evident că sunt avantaje și dezavantaje în dreptul fiecăruia. Ideal, spun specialiștii, ar fi să alegem un sistem de încălzire în pardoseală, deci electric. Argumentul este acela că în ultimul timp au crescut prețurile la lemne și gaze. În schimb, s-a investit mult în energie, în special în cea neconvențională: panouri solare și eoliene. Evident, alegerea ne aparține!
Articol realizat de Mihai Stoicescu