marți, septembrie 17, 2024
Acasă Emisiuni Mens Sana Progrese uimitoare în domeniul medicinei: Cancerul de vezică urinară poate fi tratat...

Progrese uimitoare în domeniul medicinei: Cancerul de vezică urinară poate fi tratat robotic

Cancerul vezicii urinare este o boală oncologică în care anumite celule prezente în aceasta suferă modificări ale ADN-ului celular și încep să se comporte anarhic înmulțindu-se rapid și necontrolat și invadând țesuturile sănătoase din jur. Fiind parte a tractului urinar, este un organ muscular situat în abdomenul inferior care stochează urina.

În emisiunea ”Mens Sana”, cu Consuela Bălașa, doctorul Gheorghe Niță, medic primar urolog și doctor în științe medicale, alături de doctorul Mircea Onaca, medic primar urolog și supranumit ”pilotul de robot Da Vinci”, cu experiență de peste 1000 de intervenții de succes în domeniul urologiei oncologice, în clinici celebre din Olanda, fac echipă din anul 2015 pentru a oferi servicii medicale la cele mai înalte standarde.

 

”Calitatea vieții este net superioară dacă reușești să îi faci această neo-vezică, comparativ cu existența unei stome, unei pungi care evident că este puțin mai dificil de suportat”, afirmă doctorul Gheorghe Niță.

SIMPTOMELE CARE NECESITĂ VIZITA LA UN MEDIC

”Cel mai frecvent” simptom ”este urinatul cu sânge. De cele mai multe ori aceasta apare ca un mic simptom, adică în plină sănătate, fără să fie însoțit și de alte semne. Asta trebuie să îngrijoreze pacientul.

În stadii mai avansate ale afecțiunii, desigur, se pot întâlni și alte manifestări precum micțiuni frecvente, pentru că o tumoră prezentă în vezica urinară poate reduce capacitatea vezicii urinare și atunci pacientul va merge mai frecvent la toaletă. Pot exista dureri în zona pelvisului, pot fi și manifestări de altă natură”, afirmă doctorul Gheorghe Niță.

ÎN CE STADII ALE AFECȚIUNII SE POATE INTERVENI CU AJUTORUL ROBOTULUI?

”Practic se poate interveni în orice stadiu care poate fi operat și deschis. Cred că aceasta este unul dintre mesajele pe care trebuie să le dăm.

Asta înseamnă și stadii invazive destul de accentuate, invazii de organe adiacente. Este adevărat, preferăm, pentru pacient, să operăm tumori mici, localizate, invazive, dar pot fi operate și tumorile mari”, afirmă doctorul Mircea Onaca.

 

AVANTAJELE OPERĂRII CU UN ROBOT

”Acest robot este un sistem computerizat, un instrument care este manipulat de către operator.

El ajută prin faptul că face posibilă executarea unei operații într-un spațiu foarte mic, folosind-se de instrumente cu dimensiuni a 2 cm, cu articulații multiple, cu grade de libertate de până la 7, deci instrumente care mimează mișcarea mâinii umane și chiar o perfecționează.”

Totodată este bine de reținut că în urma chirurgiei robotice pacientul stă internat 5 zile, pe când în cea clasică timpul de internare este de 2-3 săptămâni.

Pentru mai multe informații și declarații, dă click pe link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/watch/?v=4139995686116659

Sourcea7tv

ULTIMELE ARTICOLE

Astmul și prevenirea apariției sale

Astmul și prevenirea apariției sale. Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Este caracterizată prin inflamația și îngustarea acestora, care duce la dificultăți...

Ghid pentru părinți: Cum să sprijini un elev de succes

Ghid pentru părinți: Cum să sprijini un elev de succes. Educația este unul dintre cei mai importanți factori care determină succesul viitor al unui...

Păstrează-ți calmul când copilul nu e calm

Păstrează-ți calmul când copilul nu e calm. A fi părinte este o călătorie plină de bucurii, dar și de provocări. Una dintre cele mai...

Este posibil să prevenim diabetul doar cu un stil de viață sănătos?

Este posibil să prevenim diabetul doar cu un stil de viață sănătos? Diabetul este o afecțiune metabolică cronică caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză...