sâmbătă, septembrie 30, 2023
Acasă Articole Noutăți Programul Casa Verde te ajută să fii green!

Programul Casa Verde te ajută să fii green!

Programul Casa Verde te ajută să fii green! Anul acesta este mai simplu ca niciodată să poți beneficia de energia care te poate scăpa de facturile uriașe la gaz și curent. Programul a fost modificat într-o bună măsură. Și bisericile, spre exemplu, vor putea accesa fondurile statului din acest an.

Cu ce schimbări vine programul Casa Verde?

De anul acesta și bisericile au fost incluse în programul Casa Verde prin care vor primi o finanțare de 20.000 de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Nu este singura modificare adusă programului. Cei care se vor înscrie își vor putea monta panourile doar la adresa din buletin.

Printre modificările anunțate se numără și o serie de obligații suplimentare pe care le vor avea instalatorii. Aceștia vor trebui să ofere o garanție și o preanaliză a documentelor. În paralel, se anunță un nou program verde care ar urma să aibă o finanțare mai mare și să fie complet automatizat.

Declarații cu privire la acest program

Tanczos Barna: Câteodată apar nemulțumiri, dar avem 3 milioane de case în România, intabulate, și fondurile sunt suficiente pentru maxim 150 de mii anul acesta. Vor fi sute de mii de cereri care vor îndeplini această condiție.

Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene: La deschiderea apelului de proiecte care funcționează după regula de primul venit primul servit, se depun în platforma electronică copia după buletin, împreună cu documentele de proprietate a locuinței și contractul de furnizare a echipamentelor. Un număr de peste 150 de mii de gospodării vor fi beneficiare.

Situația din România și ce trebuie să facă cel care vrea să beneficieze de program

În România, există deja peste 40.000 de prosumatori, adică utilizatori care îşi produc singuri energia în locuinţe.

Cu voucherul de 25.000 de lei pot fi instalate pe casă 6 panouri fotovoltaice cu o putere de 3 kilowaţi fiecare. Sistemul poate produce 3.500 de kWh pe an, adică în medie 300 de kWh pe lună. Beneficiarii trebuie să plătească şi ei 10%, aşadar 2.500 de lei. Varianta optimă pentru o casă ar fi 10 panouri, cu o putere instalată de 5 kW. Asta înseamnă 6.500 de kWh pe an, adică 550 de kWh pe lună. Costă, în medie, 30.000 de lei.

Pentru înscrierile în platformă este nevoie de 3 documente: copie după cartea de identitate, extras de carte funciară, contractul de vânzare cumpărare sau de proprietate al locuinţei, dar şi contractul de furnizare a echipamentelor.

ULTIMELE ARTICOLE

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv?

Trebuie femeia să fie supusă unui soț agresiv? ''Credeam că toți bărbații sunt ca tata. M-am căsătorit la 15 ani. După câteva zile au...

Salariul minim crește în România

Salariul minim crește în România. De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut garantat în plată va crește de la 3.000 la...

Răbdare și… umor

Răbdare și... umor. Ce se întâmplă atunci când părinții devin adevărați maeștri ai răbdării în procesul de creștere a copiilor școlari mici? Cum poate...

O planetă infectată de demență

O planetă infectată de demență. Numărul persoanelor adulte care trăiesc cu demenţă la nivel mondial este pe cale să se tripleze, ajungând la 153...